MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

op5912 (09 / maig / 2024)

Aldobrandí de Siena (s. XIII in. – 1296/1299). De com tenir cura els cabells [Català]

Aquesta obra és:

Traducció de: Aldobrandí de Siena (s. XIII in. – 1296/1299). Livre de physique [Francès]

Publicació de la fitxa: 2022-07-31
Darrera modificació: 2023-10-22
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:completa

Identificació

Autor:Aldobrandí de Siena (s. XIII in. – 1296/1299)
Títol regularitzat:De com tenir cura els cabells
Llengua:Català
Data:estimada - s. XIV-2
Lloc:Barcelona?
Notes sobre la datació:Atestació documental en un inventari post-mortem redactat a Barcelona el 1428. L'altra obra que sembla identificar-se al manuscrit és de vers 1366-1375.
Estat de l'obra:perduda
Forma:prosa
Gènere:Regiment de sanitat
Matèries:Medicina - Dietètica i higiene
Medicina - Ginecologia, obstetrícia i cosmètica

Contingut

Consistència:fragmentària
Especificacions:Vegeu Observacions.

Íncipit

Íncipit text:«... viandes contràries...»

Altres persones relacionades

Posseïdor:Company, Pere (m. 1428)

Sinopsi

Sinopsi:Capítol sobre com s'ha de tenir cura dels cabells.
Públic/intenció:Vegeu Observacions.
Públic/intenció:Dones
Extrauniversitaris
Profans

Transmissió

Atestacions documentals:Barcelona - ACB - Dignitats i oficis: Notaria particular – vol. 521, plec núm. 4 (Julià de Roure, 1421-1428) – 16 agost 1428 – ítem 5b

Bibliografia

Bibliografia:Landouzy - Pépin (1911), Le Régime du corps de maître ..., p. 87 (text fr.)
Cabré i Pairet (2000), "From a master to a laywoman: a ...", pp. 390-391n ("some sort of regimen of health")
Cifuentes i Comamala (2023), "La réception du Livre de ...", pp. ***

Observacions

El testimoni manuscrit perdut era un volum miscel·lani, pertanyent a l'herència de l'apotecari de Barcelona Pere Company, mort el 1428. A l'inici hi havia copiada, sembla, l'obra de Joan de Fulgines, Tròtula i al final, fragmentàriament, una altra que acabava apoda amb les paraules "viandes contràries". Aquestes paraules podrien correspondre amb "viandes [caudes] qui soient contraries", localitzades cap a la meitat del capítol Comment on doit les cheveus garder, el primer de la segona part (De garder cascun menbre par lui) del Livre de physique (o Régime du corps) d'Aldobrandí de Siena, segons l'edició Landouzy & Pépin (1911: 87).

La identificació que proposem és molt especulativa, perquè les paraules que en dona l'inventari són molt exigües i, d'altra banda, no es coneix la circulació en català de cap altra part del Livre de physique d'Aldobrandí de Siena fora de la tercera part, sobre la dietètica. No obstant això, el tema del capítol s'adiu amb el de la primera obra que hi havia copiada al volum inventariat, una obra sobre la medicina de les dones i la cosmètica. Aquest testimoni situaria, si més no en part, la recepció en català del regiment de sanitat d'Aldobrandí en l'àmbit dels interessos femenins.

Agraïments: Montserrat Cabré i Pairet (Univ. de Cantabria).

Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).