MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

op5250 (22 / November / 2024)

Anònim. Sinònims trilingües dels medicaments simples (NLI B)

Publicació de la fitxa: 2017-01-13
Darrera modificació: 2021-12-01
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:parcial

Identificació

Autor:Anònim
Títol regularitzat:Sinònims trilingües dels medicaments simples (NLI B)
Llengua:Català
Hebreu
Llatí
Data:estimada - c. 1401
Lloc:Catalunya oriental
Notes sobre la datació:Datació i localització del ms. conservat. Aquesta i l'altra llista de sinònims copiada al ms. (vegeu Observacions) estan copiades en la mateixa quadrícula que un calendari amb data radix 1401 (Peri 1960: lxv), fet que sembla vincular la gènesi d'aquests textos.
Estat de l'obra:conservada
Forma:prosa
Gènere:Glossari de sinònims
Matèries:Medicina - Farmacologia

Contingut

Sinopsi

Sinopsi:Inventari terminològic que presenta en quatre columnes les equivalències en les denominacions dels medicaments simples en català, llatí i àrab, per aquest ordre, i uns breus comentaris addicionals sobre cadascun d'ells. Es conserva en una miscel·lània mèdica elaborada per un metge jueu català anònim per al seu ús, i li servia per a facilitar-li la consulta d'obres mèdiques i farmacològiques escrites en aquests idiomes.
Públic/intenció:Un metge jueu català anònim
Públic/intenció:Metges

Transmissió

Manuscrits:Jerusalem - NLI - Heb. 8º85 - ff. 95r-108v

Bibliografia

Edicions:Peri (1960), "Un glosario médico-botanico en ...", pp. lxiii i lxviii - fragmentària - Transcripció de les cinc primeres files (f. 95r)
Peri (1960), "Un glosario médico-botanico en ...", pp. lxix-lxx - fragmentària - Edició conjunta de les 10 primeres files de les llistes A i B (text de A col·lacionat amb B)
Bibliografia:Peri (1960), "Un glosario médico-botanico en ...", pp. lxi-lxvi
Magdalena Nom de Déu (1994), Un glosario hebraico aljamiado ..., pp. 1-2
Blasco Orellana (2021), "La terminologia catalana ..."

Observacions

Llista de 578 medicaments simples. En sistematitza els noms segons l'ordre alfabètic d'una primera columna en 'romanç' (català), amb la correspondència a la segona columna en 'llatí' i a la tercera columna en 'àrab', si bé a la primera hi ha una certa presència de noms en hebreu. Segueix una quarta columna en la qual n'indica 'la qualitat', que la majoria de les vegades conté un comentari en hebreu amb mots en català de cada producte. Tots els mots no hebreus estan aljamiats en alfabet hebreu, amb l'única excepció del mot «psidia» (f. 106v) escrit en alfabet llatí i en gòtica cursiva catalana. Aquesta llista és complementària de l'Anònim, Sinònims trilingües dels medicaments simples (NLI A), copiada immediatament abans en el mateix ms., que sistematitza gairebé els mateixos productes segons l'ordre alfabètic de l'àrab.

Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).