MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

op37 (23 / November / 2024)

Anònim. Llunari de Ravenna

Publicació de la fitxa: 2014-07-19
Darrera modificació: 2018-02-19
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:completa

Identificació

Autor:Anònim
Títol regularitzat:Llunari de Ravenna
Llengua:Català
Data:expressa - 1386
Notes sobre la datació:Data radix de l'obra. A l'efectuar-se la còpia conservada (en una miscel·lània mèdica professional) s'actualitzà per a l'any 1426 (vegeu Observacions). Un cirurgià valencià de mitjan s. XV instal·lat molt probablement a la Itàlia central adriàtica (Marques d'Ancona) posseí el volum i el relligà juntament amb un receptari mèdic professional (Anònim Classense, Receptari de Ravenna II (Classense 215 C)) elaborat per ell.
Estat de l'obra:conservada
Forma:prosa
Gènere:Llunari
Matèries:Astronomia i astrologia - Astronomia

Contingut

Consistència:completa

Íncipit

Íncipit text:«Àries. Per lo cap. Sagnia bona. Porga mijana. Ha natura de foch. Còlera. És calt e sech — Taurus. Per lo col...»

Èxplicit

Èxplicit del text:«... Aquestas .XIX. taulas següents són del girant de la luna, les quals duren tostemps. Per què en l'any de nostro senyor Jesucrist .M.CCC.LXXXVI. era lo compta en la primera taula e acabades les .XIX. taules torna a la taula primera e trobaràs lo compta vertader de taula en taula» (segueix una roda de les lletres dominicals i les taules).

Sinopsi

Sinopsi:Llunari calculat per a l'any 1386, però sense cap referència geogràfica.
Públic/intenció:Cirurgians i barbers-cirurgians.
Públic/intenció:Metges pràctics

Transmissió

Manuscrits:Ravenna - Classense - 215 - A - ff. 67r-84v

Bibliografia

Bibliografia:Chabás Bergón (2000), "«Lo compta de la luna» ..." (no esmenta aquest)
Corradini Bozzi (2002), "Il ms. 215 della Biblioteca ...", p. 1 ("tavole astrologiche", "trattato d'astrologia")
Cifuentes i Comamala (2006), La ciència en català a l'Edat ..., p. 435
Cifuentes i Comamala (2021), "Les miscel·lànies mèdiques ...", p. [12]

Observacions

L'obra consta d'una extensa introducció i d'un conjunt de gràfics i taules. La introducció exposa la melotèsia zodiacal, l'any lunar, el curs de la lluna i els signes del zodíac. L'apartat gràfic s'inicia amb una roda amb dos cercles concèntrics: a l'exterior, les lletres dominicals, i a l'interior, 19 xifres romanes que es corresponen amb les lletres i amb les 19 taules anuals del llunari copiades a continuació. Clou l'obra una taula zodiacal.

Tot i que el llunari havia estat calculat originalment per a l'any 1386 (vegeu Èxplicit), al copiar-se en aquest manuscrit fou adaptat a l'any 1426 («En l'ayn .M.CCCC.XXVI. coríem en .O. e·n .II. de luna là on à +», fent referència a les seccions de la roda on hi ha marcada una creu).

Té semblances amb l'Anònim, Llunari de València i amb l'Anònim, Llunari de Barcelona (Chabàs 2000).

Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).