MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

op33 (23 / November / 2024)

Galè (pseudo). Liber de virtutibus centauree

Publicació de la fitxa: 2018-02-19
Darrera modificació: 2018-02-19
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:bàsica

Identificació

Autor:Galè (pseudo)
Títol regularitzat:Liber de virtutibus centauree
Altres títols:De virtute centaureae
Libellus Galieni ad Papyam de virtute centauree
Llengua:Llatí
Forma:prosa
Matèries:Medicina - Farmacologia

Contingut

Íncipit

Rúbrica inicial:«Incipit Liber Galieni ad Papiam de virtute centauree. — Capitulum primum: De intentione eius in hoc libro».
Íncipit text:«Ego vidi frater mi Papia sicut themiscin famosus magister de arnaglosa narrabat quem revera incredibilia existimabantur esse quecumque de centaurea volo narrare ita multas et dificiles passiones curat...»
Font:Ed. Milà, Antonius Zarotus, 1473

Èxplicit

Èxplicit del text:«... Bonum etiam est in collutionibus mulierum quidem comuniter proprie vero matricis. Et de centaurea quidem in tantum dicta suffciant».
Colofó:«Explicit liber Galieni de centaurea».
Font:Ed. Milà, Antonius Zarotus, 1473

Altres persones relacionades

Autor apòcrif:Galè, Claudi (129 – c. 217)

Transmissió

Manuscrits:Fragmentària - Ravenna - Classense - 215 - B - f. 92rv

Bibliografia

Bibliografia:Nutton (2010), "De virtute centaureae: a ..."
Nutton (2014), "De virtutibus centaureae: a ..."
Nutton (2016), "Folk medicine in the Galenic ..."

Text digital

Text complet:Ps.-Serapió, Liber aggregatus in medicinis simplicibus + Galè, De virtute centaureae, Milà, Antonius Zarotus, 1473 (Gallica)

Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).