MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

op3080 (22 / November / 2024)

Anònim. Eixarm per afavorir el part (ACV Prot. 3657/6)

Publicació de la fitxa: 2016-07-10
Darrera modificació: 2019-09-23
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Estat:completa

Identificació

Autor:Anònim
Títol regularitzat:Eixarm per afavorir el part (ACV Prot. 3657/6)
Altres títols:«A dona que vaja en part e no puxa parir»
Llengua:Català
Llatí
Data:expressa - 1413
Lloc:València
Notes sobre la datació:Datació i localització de la còpia conservada.
Estat de l'obra:conservada
Forma:prosa
Gènere:Eixarm
Matèries:Màgia - Màgia mèdica i protectora
Medicina - Ginecologia, obstetrícia i cosmètica

Contingut

Consistència:completa

Íncipit

Rúbrica inicial:«A dona que vaja en part e no puxa parir»

Continguts

Text complet
(receptes o fragments):
«A dona que vaja en part e no puxa parir. — Scrivits en paper o pergamí aquests mots, en la manera e ab les creus que açí són scrits, e prenits lo paper o pergamí e metets-lo en lo peu dret de la dona, entre la calça e la çabata, e serà tant tost deliurada. Emperò, tantost que haja parit, levats-li lo dit pergamí o paper. [Braç horitzontal de la creu:] + Panditur interea domus + omnipotentis Olimphi + [Braç vertical de la creu:] + Panditur interea domus + omnipotentis Olimphi +».

Altres persones relacionades

Recopilador:Montfort l'Antic, Jaume (fl. 1393 – 1442)
Autor precedent:Virgili (70 aC – 19 aC)

Sinopsi

Sinopsi:Eixarm per facilitar el part. Copiat en un protocol de l'escrivania del notari de València Jaume Montfort l'Antic.
Públic/intenció:Dones
Pacient

Transmissió

Manuscrits:Completa - València - ACV - Protocols i notals - 3657/6 - f. gda. ant.

Bibliografia

Edicions:Rodrigo Pertegàs (1930-1931), "Efemérides notariales", vol. 4/8 (1931), p. 2 - amb errors

Observacions

El vers reproduït a l'eixarm és de Virgili (Eneida, llibre X, v. 1 «Panditur interea domus omnipotentis Olympi»). L'editor no l'identifica.

Vegeu una versió més elaborada de l'eixarm, fent ús també d'una altra obra de Virgili, a Anònim, Eixarm per afavorir el part (ACA BGC 615).

Per a la utilització de Virgili en els eixarms per al part, i en concret d'aquest vers de l'Eneida, vegeu Foscati (2014), "La scena del parto: nascita del ...", p. 314, que localitza l'origen d'aquest ús a l'Oribasi llatí (ss. VI-VIII): «Item scribis in carta: Panditur interea domus Olimphi» (tres vegades).

Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).