MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

ms1156 (22 / November / 2024)

Barcelona - Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona - Col·leccions: Manuscrits patrimonials - A-50

Publicació de la fitxa: 2011-12-09
Darrera modificació: 2013-10-08
Bases de dades:Sciència.cat, Eiximenis
Descripció
Autor:Sadurní Martí
Estat:bàsica

Descripció externa

Identificació

Ciutat:Barcelona
Institució:Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Fons:Col·leccions: Manuscrits patrimonials
Signatura:A-50

Relligadura

Datació:s. XIX últim quart
Notes:I al principi, en el recto del qual hi ha dues notes. La primera és escrita en llapis blau: «Papers de S. Sanpere i Miquel». La segona és una datada d'estampilla: «1407».
Llom
Matèria:Llom ras, de tela marró.
Títols:Al capdavall del llom, etiqueta rodona amb la cota: «A | 50».
Altres:Els plecs són direcament cosits entre ells i a les tapes mitjançant cinc nervis interns.
Coberta
Matèria:Cartó recobert de paper d'aigues.
Títols:Tapa I, al bell mig de la meitat superior, etiqueta de paper enganxada i ratada en el seu angle inferior dret, escrit per la mateixa mà que escriurà tot el ms.: «Francesch Eximeneç | Regiment dels princeps | (Conte hasta el cap. XLI inclus.)». Contratapa II, angle inferior dret, una altra etiqueta amb la cota del ms.: «Ayuntamiento de Barcelona | Archivo Histórico de la Ciudad | Biblioteca | Inv. Nº Ms. A-50».
Altres:210 x 152 x 14
Altres elements:Cobertes (folres) de paper filigrana L D.

Unitats de composició

Quantes unitats de composició:1
Notes:Manuscrit homogeni.

Unitat de composició A

Datació i origen

Datació:juny 1883 a quo - estimada
Notes:Al foli 63r, hi ha una altra nota de Sanpere i Miquel: «Dice una nota marginal: falta un full,». Efectivament, al f. 63r comenta el text del capítol XXIII i al foli 63v segueix el del capítol XXV.
No dubtem que es tracta d'una còpia que treia Salvador Sanpere i Miquel (Barcelona, 1840-1915) del Dotzè, lletra per lletra, sense emprar accents ni puntuació moderna, amb una intenció evident de reproduir el text original en el seu tenor filològic més pur. Fins i tot reprodueix la titlla sobre vocals seguides de nasal. L'autor és conscient que copia un «original». Si era un manuscrit, en el seu temps a Barcelona només hi havia dues possibilitats: o el de l'ACA o el del Palau, ara perdut. Llegint els íncipits de tots tres, es veu una coincidència entre el ms. de Sanpere i el del Palau: «Al molt alt e poderos senyor monsenyor namfos marques de villena», etc. El mot monsenyor no es troba en cap més incipit del Dotzè conegut per nosaltres. D'altra banda, al foli de guarda inicial hi ha estampillada una xifra: «1407». Indicaria aquesta xifra una possible datació? No és segur. L'edició valenciana de Lambert Palmart, del 1484, coincideix també, en el mot monsenyor i en altres punts, amb el text del ms. A-50. Per tant, cal deixar la qüestió oberta, bo i esperant que una anàlisi dels textos a la menuda aclareixi la filiació de la còpia de Sanpere.

Qüestions materials

Matèria escriptòria
Material:Paper
Foliació
Núm. total de folis:97
Núm. de guardes afegides:1 +
Notes:Foliació contínua, a llapis i amb xifres aràbigues a l'angle superior dret del recto dels folis.
Dimensions
Alçada x base:210 x 152
Composició material
Plecs
Número:11
Plec 1
Plec:Un foli solter, enganxat amb el foli de guarda, foli 1.
Plec 2
Tipus:4+2
Folis:2-9
Plec 3
Tipus:6+2
Folis:10-21
Plec 4
Tipus:4+2
Folis:22-29
Plec 5
Tipus:6+2
Folis:30-41
Plec 6
Tipus:4+2
Folis:42-49
Plec 7
Tipus:6+2
Folis:50-61
Plec 8
Tipus:4+2
Folis:62-69
Plec 9
Tipus:6+2
Folis:70-81
Plec 10
Tipus:4+2
Folis:82-89
Plec 11
Tipus:4+2
Folis:90-[97]

Impaginació

Disposició del text
Notes:L'escriptura ocupa tota la pàgina, deixant un marge de 15 mm. al marge esquerre. 23 línies traçades i escrites.
Ratllat:sí. Pautat imprès de llibreta.
Escriptura
Escriptura 1
Datació:s. XIX
Especificacions:Salvador Sanpere i Miquel.
Marginalia:sí. Cf. supra, III, 1.

Història

Estat de conservació:El dos primers folis i el darrer són despresos.
Procedència:Barcelona, Catalunya.

Arriba a l'IMHC amb els papers de Sanpere i Miquel.

Descripció interna

1. Francesc Eiximenis, Dotzè del Crestià – 1-96
Consistència:fragmentària
Taula de capítols:Fol. 2v, inc. de la taula: «Primerament senyor molt alt per endreçament vostre e daquells qui aci volran studiar vos placia aci primerament entendre que aquest libre sumariament conten set parts principals. La primera tracta perque comunitats e ciutats foren edifi cades, ne qui primerament les edifica».
Fol. 27r, exp. de la taula: «Lo .CCCCLXVIJ. Com ço que recita lo capitol precedent e posa sentenciant ho sobre les coses sdeuenidores en los voluntaris fets dels homens e assignant hi temps cert sens. (Al pie de esta página del original declara una nota manuscrita que ‘Falta aquí un full,)».
Fol. 27v, inc. de l'obra: «(rúbrica) Aquest es lo dotzen libre de regiment dels princeps e de comunitats appellat Crestia. E comença la primera part que tracta perque comunitats e ciutats foren edifi cades ne qui primerament les edifica. Capitol primer. Qui ensenya que lo regiment o gouernacio general de deu sobre tot lo mon nos mostra que la seva saviesa es sens tot terme e que ell es tot nostre be. (fi de rúbrica) Lo regiment excellent e gouernacio passant tot enteniment dela universitat de les corporals creatures daquest mon ensenya clarament als illuminats de vera fe crestiana que lo sobiran regidor e general gouernador daquella es sauiea fontal e saber abissal e inscrutable pelech de infinida prudencia. E axi ho posa aquell gran doctor Ciprianus en vn seu
sermo…».
Fol. 96v, exp.: «… e quand dius que los pagesos no fan contractes nels han mester, no dius uer: car per força han a comprar lur vestir e calçar e altres coses quels son necessaries que ells no saben fer en lurs cases de comun cors. Appar donchs com fonch necessari de edifi car ciutats per ajudar la humana miseria axi com deya aquesta quinta rao».
Preliminars:Fol. 1r, al marge superior esquerre, d'una altra mà: «Comenzó á copiarse el 8 junio 83». Una mica més avall, inc. de l'endreça: «Al molt alt e poderos senyor mon senyor Namfos marques de villena comte de denia e de Ribagorça fi ll del molt alt senyor e de sancta memoria. Jnfant frare pere darago del orde dels frares menors: fi ll del molt alt e poderos princep e senyor en jacme per la gracia de deu çaenrere rey darago de bona memoria. Lo seu humil seruent frare francesch eximeneç daquell mateix orde: simateix ab tota reuerencia en aquel e per aquel qui es senyor dels senyors e general regidor e patro de tot lo mon e de totes senyories. senyor molt alt quand pens los famosos princeps e grans cauallers los passats reys darago. Dels quals vos sou deuallat per la diuinal ordinacio e clemencia: e pens lestament en que deu vos ha posat de regiment en esta vida…».
Fol. 2rv, exp. de l'endreça: «… car sper en la misericordia del princep sobiran qeus dara souin al cor gran alegria, e al enteniment clar lum a tractar e fi nar vostres alts e molts negocis: eus aju-|-dara molt a viure en repos e a desempatxarvos laugerament de molts carrechs temporals e faenes».
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).