MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

doc87 (22 / November / 2024)

Manresa - Arxiu Comarcal del Bages - Fons notarials: Districte de Manresa – Tr. 302, 10-VII-1384

Publicació de la fitxa: 2020-12-16
Darrera modificació: 2020-12-16
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:bibliografia
Estat:completa

Tipologia

Tipus de document:Inventari
Per unitat productora:Notarial

Matèria

AnatomiaComptabilitatLiteraturaLlibresLul·lismeMedicinaPrestamismeReligióTintorer

Llocs / territoris

Territoris:Catalunya (Principat)
Localitats:Manresa

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Manresa - Arxiu Comarcal del Bages - Fons notarials: Districte de Manresa
Signatura:Tr. 302, 10-VII-1384
Òlim:Llibre particular de Berenguer Salamó, Maria, la seva esposa, i el benefici de l'Alba a la Seu de Manresa, 1367-1502

Data i lloc

Datació:expressa
Data:10 juliol 1384
Lloc:Manresa

Llengua

Català

Contingut

Regest

Inventari dels béns de Berenguer Salamó, tintorer, ciutadà de Manresa, fet a instància de la seva vídua, Maria.
Persones relacionades
1. Berenguer Salamó (fl. 1354 – 1384) - posseïdor de llibres

Text

Llibres
1. Ricard l'Anglès, Anatomia, Traductor: Anònim
Text:"Ítem, .I. libre de pergamí, de medicina, ab posts cubertes de vermell, qui comença en la primera fulla, en letra vermella: «Anichonia en .I. art de Galiè»; e feneix en la penúltima fulla: «nos de ciprés»".
Observacions:Transcripció de Torras 2004.
2. Hipòcrates, Aforismes [sense el comentari de Galè], Traductor: Anònim
Text:"Ítem, .I. libre de paper de forma major, ab posts cubertes de vert; e comença en la primera fulla scrita, en lo vermel: «Ací comença la primera parola dels forismes»; e feneix en la penúltima fulla: «del mestra és per retini»".
Observacions:Transcripció de Torras 2004.

Observacions

El volum notarial que conserva aquest inventari és un "llibre particular" amb actes relatives a l'activitat del tintorer i la seva esposa i al benefici de l'Alba a la Seu de Manresa. Biblioteca de 9 llibres, en català. Seguim la numeració publicada per Torras 2004, encara que no individualitza tots els volums citats i inclou tant llibres com escriptures.

Altres llibres: (3) ".I. libre de paper, de forma major, en lo qual no havia res scrit" [previst per a llibre de comptes?]; (4) ".I. libre poch, de paper, ab posts, en lo qual ha scrites alcunes vides de sants"; (5) [=5-8] ".IIII. libres, de paper, en los quals lo defunt scrivé ço qui li era degut del tint"; (6) [=9] ".I. libre sotil, de paper, ab cuberta negra de pergamí, en què ha alcuns versos <de> madona sancta Maria" [Ramon Llull, Hores de nostra dona santa Maria?].

També es conserva l'inventari de béns de la vídua, Maria (ibid., 10-X-1409, ed. de la biblioteca a Torras 2004: doc. 289), i segurament l'encant (ibid., 18-XI-1409, citat com "un altre" inventari per Torras 2004: ibidem). Aquest inventari conté escriptures i llibres de comptes, les Vides de sants (5), el llibre en blanc (15), dos Flos sanctorum que Maria i el mateix Berenguer tenien a penyora (3 i 12), un Gracisme (7), un llibre "de profecies" (8), i "un altra libra de paper" sense cap indicació (6), l'únic que podria correspondre a un dels dos llibres mèdics. No obstant això, fa l'efecte que aquests llibres mèdics, com els Flos sanctorum, podien ser penyores de vendes a crèdit tot i que la font no ho especifiqui.

Bibliografia

Edicions:Torras i Cortina (2004), L'escriptura i el llibre a la ..., doc. 162 (només els llibres)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).