MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc8412 (28 / abril / 2024)

Cervera - Arxiu Comarcal de la Segarra - Administració local: Cervera – Llibres de Consells, 1379, ff. 30r-31v

Publicació de la fitxa: 2023-01-25
Darrera modificació: 2023-06-21
Bases de dades:MedCat
Fons:Luis García Ballester

Descripció

Autor:Andrea Martí
Procedència:inspecció personal
Estat:completa

Tipologia

Tipus de document:Contracte
Per unitat productora:Municipal

Matèria

Conducta (entitats)Conseller/jurat/paerFísicRobaSalari

Llocs / territoris

Territoris:Catalunya (Principat)
Localitats:Cervera

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Cervera - Arxiu Comarcal de la Segarra - Administració local: Cervera
Signatura:Llibres de Consells, 1379, ff. 30r-31v

Data i lloc

Datació:expressa
Data:21 agost 1379
Lloc:Cervera

Llengua

Català

Contingut

Regest

El consell municipal de Cervera, després de l'intent no reeixit de contractar al mestre Pere d'Isovals, contacta amb mestre Guillem Sedasser, el qual acudeix a la vila per negociar uns capítols. El mestre demana al municipi un mínim de dos anys de contracte, un salari de 200 fl. anuals i una franquesa («de quèstia, comú e imposicions»). El consell accepta el pagament de 200 fl. i li ofereixen 100 ss per la roba que haja d'utilitzar, emperò li requereixen que no practique la medicina fora de la vila sense el permís dels paers i que no li puguen donar llicència per sortir més de 4 o 5 dies al mes.
Persones relacionades
1. Pere d' Isovals (fl. 1355 – 1384) - esmentat
2. Guillem Sedasser (fl. 1379 – 1388) - beneficiari

Text

Transcripció:«E fo proposat en conseyll per los dits pahers, que moltes vegades en altres conseylls és estat parlat [...] que los pahers procuraren metge, en especial que vehesen si pogueren haver maestre Pere e conseguens resposta que·l dit maestre Pere d'Isovall li havie tramesa de l'honrat en Pericó de [...] de dies, dis que ell sie azí per tot juliol, per lo qual cosa, los pahers no se·n trameten a ell. E ara, d'un temps d'azí, molts bons hòmens requerien fort los pahers aguesen metge, en special que trameteren a maestre Guillem Sedacer, per la qual cosa los pahers scriuen al dit maestre Guillem Sedacer, car que ell degués venir azí, car com fos azí los pahers se convenien ab ell, per lo qual cossa lo dit maestre Guillem Sedacer en azí vengut e estant azí, ab ell su art praticar del feyt de la pensió, presents molts prohoms. A la que lo dit maestre Guillem demana de pensió .CC. florins cascun després d'aquestes anys e franquícia de quèstia, comú e de imposicions. E aprés, molt tractaren [...] ab lo dit maestre Guillem, és estat contengut ab quan atany que la universitat don cascun any al dit maestre Guillem .C. florins d'or d'Aragó e més avant de proposar per la roba de aportar .C. solidos Barchinone. E azò si al conseyll plau. Perquè pregaren al conseyll que acordàs sàviament sobre aquest feit què faran.
[...] Sobre lo primer feit de metge fo acordat que com aquesta universitat estigue fort mal e sofrie gran minva de metge e, segons fama, lo dit maestre Guillem sie hom apte e bon tient e pràtich, que los dits .CC. florins sien dats de pensió al dit maestre Guillem d'aquests dos anys, e que li sien dats los dits .C. solidos per la roba apart. E emperò, que sien fets tals capítols que per ell per cures de fora la vila no lexar aquests de la vila més que [...] seguretat que ell no agès eixir de la vila per praticar de sa art de medicina sens licència dels pahers, o de la major partida, e que los pahers no li puxen dar licència de anar de fora sinó cascun més .IIII. o .V. jorns. E que ell [...] aguardan les órdens franques e [...] la primera vegada sens [...] que li sie pus tan bona pensió ha que per salaris. E que d'azò se fasen capítols segons que als pahers serà vist. E plach al conseyll que d'aquest feit sie fet carta sua per los pahers com lo conseyll lo [...] lur loch e [...] e putxen obligar los béns de la universitat [...]».

Bibliografia

Citacions:Llobet i Portella (1990), "Els metges a Cervera durant els ...", p. 117.
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).