MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc6079 (27 / abril / 2024)

Barcelona - Arxiu de la Corona d'Aragó [Arxiu Reial de Barcelona] - Cancelleria reial, Registres – reg. 2391, ff. 42v-43r

Publicació de la fitxa: 2021-01-13
Darrera modificació: 2021-01-13
Bases de dades:MedCat
Fons:David Nirenberg

Descripció

Autor:Gemma Escribà Bonastre
Procedència:inspecció personal
Estat:bàsica

Tipologia

Tipus de document:Manament
Per unitat productora:Reial

Matèria

BanysJueusSinagoga

Llocs / territoris

Territoris:Catalunya (Principat)
Localitats:Girona

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Barcelona - Arxiu de la Corona d'Aragó [Arxiu Reial de Barcelona] - Cancelleria reial, Registres
Signatura:reg. 2391, ff. 42v-43r

Data i lloc

Datació:expressa
Data:25 novembre 1415
Lloc:Perpinyà

Llengua

Llatí

Contingut

Regest

Ferran I, atenent les súpliques dels nuncis de l'aljama de Girona, ordena als oficials reials de la ciutat, que es retiri la imatge de sant Llorenç dels batents de la sinagoga.També els ordena que siguin restituïts els banys al costat de la sinagoga.
Persones relacionades
1. Ferran I el d'Antequera (1380 – 1416) - atorgant

Observacions

Es tracta del micvé del call de Girona. El micvé és la cambra i annexos on es practica un bany ritual utilitzat per a la purificació de persones en els rituals del judaisme. El bany es du a terme dins d'un contenidor d'aigua o banyera on una persona pugui submergir-se completament. La persona ha d'estar preparada per a l'acte de purificació: prèviament s'ha d'haver rentat i pentinat per tal que l'aigua la impregni del tot; aquesta acció es repeteix tres vegades. El micvé no pot estar ple amb aigua estancada, cal que sigui aigua corrent.
A Girona, el micvé era un espai annex a la sinagoga, s'ubicava arran de la muralla de les Ballesteries i s'alimentava amb l'aigua del riu Onyar. Els documents s'hi refereixen com la «domo balneorum aliame Iudeorum Gerunde».

Bibliografia

Catàlegs:Escribà (1998), The Tortosa Disputation: Regesta ..., doc. 727, pp. 208.
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).