MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc3679 (27 / abril / 2024)

València - Arxiu Històric Municipal de València - Manual de Consells – vol. A-23, f. 184

Publicació de la fitxa: 2021-06-19
Darrera modificació: 2022-02-19
Bases de dades:MedCat
Fons:Carmel Ferragud

Descripció

Autor:Carmel Ferragud
Procedència:bibliografia
Estat:parcial

Tipologia

Tipus de document:ActaNomenament
Per unitat productora:Municipal

Matèria

Apotecari/especierConfiteriaMestreSucrer

Llocs / territoris

Territoris:València (regne)
Localitats:València

Identificació

Localització

Arxiu / fons:València - Arxiu Històric Municipal de València - Manual de Consells
Signatura:vol. A-23, f. 184

Data i lloc

Datació:expressa
Data:31 desembre 1407
Lloc:València

Llengua

Català

Contingut

Regest

El consell de la ciutat de València, per ennoblir i augmentar el seu patrimoni, acorda «que çucre hi fos fet e obrat, al qual acte era molt abta la orta de la dita ciuat». El consell féu venir Nicolau Santafé, apotecari, 'qui en sa supplicació donada dix si ésser maestre çucrer e sabidor d'aquella cosa'. Com que era nouvingut, el consell determinà que fos entregat a Nicolau Santafé les eines i les coses necessàries per al seu ofici.
Persones relacionades
1. Nicolau Santafé (fl. 1404 – 1414) - beneficiari

Text

Transcripció:«Per tal com lo present consell en singular voler, e axí u dixeren, a ennoblir e mellorar la ciutat de València axí per fama com per feyts e augmentar lo patrimoni d'aquella en ço que poguessen, e senyaladament en una cosa novella qui·ls paria de laor e benefactible, ço és, que çucre hi fos fet e obrat, al qual acte era molt abta la orta de la dita ciutat. Per ço, lo dit consell féu venir en Nicholau Sentafé, especier, qui en sa supplicació donada dix si ésser maestre çucrer e sabidor d'aquella cosa.
Perquè havia mester algun soccors, com fos novellament vengut e freturàs de ahines e coses necessàries al seu offici, e com lo dit consell hagués allò al cos com a cosa molt desigada, per retenir lo dit hom e per lo bé que·s podia seguir de la sua atturada, tench en bé e provehí e delliberà [...]»

Bibliografia

Catàlegs:Roca Traver - Ferrer Navarro (2005), Historia de la cultura valenciana, vol. 2, doc. 1172 (adaptem la transcripció)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).