MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc3668 (27 / abril / 2024)

Elx - Arxiu Municipal d'Elx – Manual de Consells, 6

Publicació de la fitxa: 2021-07-01
Darrera modificació: 2022-02-24
Bases de dades:MedCat
Fons:Carmel Ferragud

Descripció

Autor:Carmel Ferragud
Procedència:bibliografia
Estat:completa

Tipologia

Tipus de document:AcordNomenament
Per unitat productora:Municipal

Matèria

HospitalHospitaler (rector)Obrer

Llocs / territoris

Territoris:València (regne)
Localitats:Elx

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Elx - Arxiu Municipal d'Elx
Signatura:Manual de Consells, 6

Data i lloc

Datació:expressa
Data:11 novembre 1426
Lloc:Elx

Llengua

Català

Contingut

Regest

El consell de la vila d'Elx nomena Joan Martí, veí d'Elx, obrer i regidor de l'hospital del municipi, i recaptador dels seus béns, censals, diners i rendes. Es mana al dit Joan Martí de fer inventari dels béns, i s'encomana a Joan Ferrando, que estava amb la seva muller a l'hospital, de prestar-li ajuda en aquella tasca. Es fixa com a salari de l'obrer 2 ss per cada dia que obrés per l'hospital. L'obrer havia de pagar la manutenció de l'hospitaler i les despeses de llenya de cada mes. Finalment, Joan Martí havia de pagar el salari acostumat de l'hospitaler, 50 ss anuals en tres terminis.
Persones relacionades
1. Joan Martí (fl. 1429) - esmentat
2. Joan Ferrando (fl. 1426) - esmentat

Text

Transcripció:«Ítem, attenent e regonexent que en lo espital de la dita vila e obra de aquella no y ha persona que tinga en regiment lo dit spital ne sia obrer ne regidor del sit spital ne de la obra de aquell, e sia de raó que y sia assignada alguna persona en obrer o regidor del dit espital e dels diners e obra d'aquell. Per tal, lo dit consell ordenà que en Joan Martí, vehi de la dita vila, qui present és, sia obrer e regidor e administrador del dit espital e obra de aquell e demanador e reebedor dels béns e censals, diners e rendes del dit consell per aquell temps que al dit en joan Martí plaurà tenir en regiment lo dit espital, e que dels béns del dit espital lo dit en Joan Martí faça inventari e acomane aquell a·n Joan Ferrando, qui està ab sa muller en lo dit espital, a risch, perill e ventura del dit consell, e que lo dia que obrarà en lo dit espital que haja per son salari dos sous, ço que despendrà en obra del dit espital que mostarnt cautela li sia pres en compte, que per lo dit obrer sia donat al spitaler per sa presentació de son viure e per cascun mes de càrrega de lenya, e mostrant cautels sia-li presa en compte, e que·l dit en Joan martí done e pague al dit spitaler lo salari acostumat per tres terces del any, que són cinquanta sous, e mostrant cautela sien-li preses en compte»

Observacions

Roca Traver - Ferrer Navarro (2005), Historia de la cultura valenciana, vol. 2, doc. 1607, p. 573 (adaptem la transcripció).
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).