MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc3665 (22 / November / 2024)

Castelló de la Plana - Arxiu Històric Municipal de Castelló – Llibre de Consells, vol. 9, s.f.

Publicació de la fitxa: 2021-07-01
Darrera modificació: 2021-07-01
Bases de dades:MedCat
Fons:Carmel Ferragud

Descripció

Autor:Carmel Ferragud
Procedència:bibliografia
Estat:parcial

Tipologia

Tipus de document:ActaOrdinació
Per unitat productora:Municipal

Matèria

Aire i ambientMenjar i begudaSalut/malaltiaSanejament

Llocs / territoris

Territoris:València (regne)
Localitats:Castelló de la Plana

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Castelló de la Plana - Arxiu Històric Municipal de Castelló
Signatura:Llibre de Consells, vol. 9, s.f.

Data i lloc

Datació:expressa
Data:23 juny 1420
Lloc:Castelló de la Plana

Llengua

Català

Contingut

Regest

El consell de Castelló de la Plana acorda prohibir, sota pena de 5 ss, desfullar o escuar les cebes comprades al mateix costat de les parades on els hortolans de la vila les portaven a vendre, al davant de la porta de l'església major de la vila. Les fulles i restes de cebes es quedaven davant la porta un dia o dos i provocaven males olors i coïssors, tan fortes que entraven dins la mateixa església, impedint als preveres de fer-hi els seus oficis. L'encarregat d'executar les penes seria el mostassaf.

Text

Transcripció:«L'onrat consell de la vila de Castelló, haüda conssideració que alguns ortolans de la dita vila porten moltes çebes per vendre a la plaça de la dita vila, davant la porta de l'esgléssia major de aquella dita vila, a les quals çebes aquells qui les compren, quant les han comprades, leves les cohes o fulles en la dita plaça davant la dita porta e lexen-les aquí, de què·s segueix que stant aquí hun dia o dos e puys que algú no les leva, de les quals ix gran cuyçor e infecció, les quals, com sien tan prop de la porta de la església entra e és sentida dins la dita església, de què alguns preveres cessen de celebrar en la dita església, majorment en los altars prop la dita porta e passant enuig e fàstig de la dita cuyçor. E ultra, los vehins de la dita vila passant prop los lochs hon són les dites cohes o fulles prenen gran infecció de aquelles. Per ó, lo dit honorable, provehint a les dites coses, stablí e hordenà que les dites cebes que són portades a la dita plaça per vendre, no sien scoades o esfullades en la dita plaça. E aquells qui les dites cebes esfullaran o escoaran en la dita plaça sien encorreguts en pena de V sous, partidós lo terç al senyor rey e lo terç al comú e lo terç al acusador, e que del terç del acusador no puxa ésser feta gràcia... Sia tengut de acusar lo dit comprador al honorable mudaçaff, per ço que puxa executar la present ordenació, si no u farà e lo dit comprador se'n anava, que·l dit venedor pach la dita pena dels dits V sous, partidós segons que dessús».

Bibliografia

Catàlegs:Roca Traver - Ferrer Navarro (2005), Historia de la cultura valenciana, vol. 2, doc. 1462, p. 533 (modifiquem la transcripció)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).