MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc3650 (22 / November / 2024)

València - Arxiu Històric Municipal de València - Manual de Consells – vol. 18, s.f.

Publicació de la fitxa: 2021-06-19
Darrera modificació: 2021-06-20
Bases de dades:MedCat
Fons:Carmel Ferragud

Descripció

Autor:Carmel Ferragud
Procedència:inspecció personal
Estat:bàsica

Tipologia

Tipus de document:ActaManament
Per unitat productora:Municipal

Matèria

AiguaAnimalsIndústriaMolinsSalut/malaltiaSanejament

Llocs / territoris

Territoris:València (regne)
Localitats:València

Identificació

Localització

Arxiu / fons:València - Arxiu Històric Municipal de València - Manual de Consells
Signatura:vol. 18, s.f.

Data i lloc

Datació:expressa
Data:12 setembre 1473
Lloc:València

Llengua

Català

Contingut

Regest

El consell de la ciutat de València acorda que ningú remulli lli en cap bassa, ni en cap séquia, només en la part de l'estanyí on antigament se solia fer, o bé 'a la font davall lo molinar'. El consell havia estat informat de la malaltia dels llauradors de l'honorable Bernat Miquel, després de veure de l'aigua de les basses que tenien Bernat Mas, sabater, i Pere Vicent, sastre. Així mateix emmalaltien animals que bevien aigua de les basses on es remullava i amerava el lli.
Persones relacionades
1. Bernat Mas (fl. 1473) - esmentat
2. Pere Vicent (fl. 1473) - esmentat

Text

Transcripció:«considerant que per experiència que és mester de les coses, és vist que cascú jorn se veu lo gran dan que la aygua que squape de les bases hon se amere lli fa a les persones e encara a les bèsties que beuen de aquella, e axí és estat experimentat en uns lauradós que lovaraven en la heretat del honorable en Bernat Miquel, los quals begueren de la aygua que exie de les basses que tenen en Bernat Mas, çabater, e en Pere Vicent, sastre, e los quals, de fet que la hagueren beguda, foren malalts e ab lo mal se'n anaren de la fahena, e axí mateix és stat experimentat de moltes vaques e truges, en elles e altres nodriments que bevien de la dita aygua que exie de les basses o pasave per lochs hon se amerave lli, que de continent se asolaven e malaltien. Per ço, lo honorable consell, volent provehir e indepnitat de les dites coses, per preservar de perill los vehins de la dita vila e les coses de aquells, tot concordantment provehí e ordenà que dengú no gos amerar lli en basa ni en aygua nenguna del terme de la dita vila sinó al stanyí, en aquel loch del dit stanyí hon antigament se acostumava, e a la font davall lo molinar, e no en altre loch ni altra céquia e scoredor».
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).