MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc207 (28 / abril / 2024)

Girona - Arxiu Municipal de Girona - Col·leccions: Ajuntament de Girona – Llibres de particulars, reg. 62603

Publicació de la fitxa: 2016-06-07
Darrera modificació: 2021-02-24
Bases de dades:Sciència.cat, MedCat
Fons:Lluís Cifuentes

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:bibliografia
Estat:parcial

Tipologia

Tipus de document:Inventari
Per unitat productora:Notarial

Matèria

Apotecari/especierFarmacologiaLlibresTraduccions

Llocs / territoris

Territoris:Catalunya (Principat)
Localitats:Girona

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Girona - Arxiu Municipal de Girona - Col·leccions: Ajuntament de Girona
Signatura:Llibres de particulars, reg. 62603
Òlim:Diversos, núm. 2127

Data i lloc

Datació:expressa
Data:5 gener 1454
Lloc:Girona

Llengua

Català

Contingut

Regest

Inventari post mortem dels béns de Guillem Coll, apotecari de Girona.
Persones relacionades
1. Guillem Coll (m. 1453) - posseïdor de llibres
2. Guillem Roure (fl. s. XV m.) - notari

Text

Llibres
1. Nicolau de Salern, Antidotari, Traductor: Anònim
Text:“Item en l'escriptori qui és en lo dit manjador un libre d'art de medicina appellat Nicolau”.
Observacions:Possiblement en català.
2. Anònim, Llibre receptari (referències genèriques)
Text:“Ítem, un altre libre del dit art appellat Receptari, descornat”.
Observacions:Batlle 1978 llegí “Receptori”, segurament per error, i l'identificà amb l'obra de Nicolau de Salern, Antidotarium Nicolai.
3. Anònim, Manual de comptes de l'obrador (referències genèriques)
Text:“Ítem, un libre de paper ab cubertes d'engrut de pel blanca molt usada ab dos botons en lo qual libre són scrits de mà del dit defunct deutes e altres afers seus, axí de la sua botiga com d'altres, en lo qual libre ha cartes qui són scrites dos-centes e una cartes”.
4. Anònim, Manual de comptes de l'obrador (referències genèriques)
Text:“Ítem, un altre libre del dit defunct ab semblants cubertes engrutades e és entitulat en la primera fulla segons se segueix: «En nom de Déu sia e de la humil Verge Maria e de la verge sancta Eulàlia, cors sant de Barcelona, manual comensat per mi, Guillem Coll, specier de Gerona, a vint-e-nou de decembre de 1444». Lo qual libre és de deu e deix de la botiga del dit defunct, e en lo qual libre ha cartes scrites e no scrites cent sinquanta-tres fulles comptades”.
5. Anònim, Llibre major de l'obrador (referències genèriques)
Text:“Ítem, un libre gran vermell cobert de paper de forma major en lo qual lo dit defunct en sos darrers dies comensà a continuar e scriure e volia mudar los deutes dels dits libres o manuals en lo dit libre vermell”.

Observacions

Acabat el 20/01/1454. Malgrat Batlle 1978 ("Guillem de Coll"), el nom correcte és Guillem Coll.
L'inventari conté 5 llibres, dels quals només un és una obra tècnica. Els altres són un llibre receptari, dos manuals de comptes (o d'albarans) i un llibre major. Els ítems 1 i 2 es troben “en lo scriptori qui és en lo dit menjador”, en la casa “on lo dit Guillem Coll, quòndam, apothecari, habitava a lloguer situada en la plassa de les Cols”. Els ítems 3 a 5 són a “la casa e celler” que tenia en propietat “en lo Mercadal de Gerona, en lo carrer del Cap del pont d'En Cardonet”.

Bibliografia

Edicions:Batlle i Prats (1978), "Inventari dels béns de Guillem ..." (complet)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).