MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

doc201 (22 / November / 2024)

Barcelona - Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona - Dignitats i oficis: Notaria particular – vol. 345, núm. 2

Publicació de la fitxa: 2015-11-29
Darrera modificació: 2024-10-15
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:bibliografia
Estat:bàsica

Tipologia

Tipus de document:Inventari
Per unitat productora:Notarial

Matèria

CiutadàFilosofiaGeomànciaGramàticaLiteraturaLlibresReligió

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Barcelona - Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona - Dignitats i oficis: Notaria particular
Signatura:vol. 345, núm. 2
Òlim:Gabriel Canyelles, Plec d'inventaris i encants, anys 1410-1419, núm. 2

Data i lloc

Datació:expressa
Data:2 agost 1410
Lloc:Barcelona

Contingut

Regest

Inventari dels béns de Romeu Llull, ciutadà de Barcelona.
Persones relacionades
1. Romeu Llull (m. 1410) - posseïdor de llibres
2. Gabriel Canyelles (fl. 1394 - 1448) - notari

Text

Llibres
3. Matfre Ermengaud, Breviari d'amor, Traductor: Anònim
Text:“<Item> .I. libre ab ses post<s> cubertes de cuyro vert, sens tencadors, scrit en pergamins a colendells, appellat Breviari de amós. E comença en la rúbrica: «Lo mestre prega Nostro Senyor», et cetera; e en lo negre comença: «Per ço cascú lo seny e l'anteniment», et cetera; e feneix en la darrera carta: «hauràs ab ell ensemps glòria e benevuyrança sens fi ab aquell qui viu en lo cell, in secula seculorum. Amen»”.
4. Anònim, Llibre de sorts
Text:“Ítem, .I. libre prim scrit en pergamins, ab ses posts cubertes de vert, ab dos gafets, appellat Libre de sortejar. E comença: «D'armes vay en cavaller», et cetera; e feneix: «e totstemps ne serets presat»”.

Observacions

Acabat el 21-VIII-1410. Biblioteca (ff. 12v, 16v-17v i 18v) de 7 volums. Era a la seva casa situada entre el carrer dels Dies Faners i el Born (o pla d'En Llull); la majoria dels llibres (2-7) es trobaven “en lo scriptori qui és prop la cambra qui ix al Born”. Altres llibres: "libret... que tracte de confessions" (1); Missale mixtum (2); Exposició dels Evangelis, rúbrica en llatí i text en català (5); Évrard de Béthune, Graecismus (6); Rúbriques de tots los trobadors (7), en català.
Els núm. 3 (=6), 4 (=13), 1 (=14), 5 (=23) i 6 (=24) procedien de la biblioteca del seu pare, Joan Llull (m. 1390).

Bibliografia

Edicions:Madurell i Marimon (1974), Manuscrits en català anteriors a ..., p. 35, doc. 30 (biblioteca, parcial)
Iglesias Fonseca (1996), Llibres i lectors a la Barcelona ..., pp. 227-230, doc. 43 (biblioteca, completa)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).