MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

MedCat doc1436 (03 / April / 2025)

Barcelona - Arxiu de la Corona d'Aragó [Arxiu Reial de Barcelona] - Cancelleria reial, Registres – reg. 371, f. 177rv

Publicació de la fitxa: 2025-01-12
Darrera modificació: 2025-01-13
Bases de dades:MedCat
Fons:Lluís Cifuentes

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:inspecció personal
Estat:completa

Tipologia

Tipus de document:Comissió
Per unitat productora:Reial

Matèria

AdulteriAlcadiBarberMenescalMusulmansProcésViolència

Llocs / territoris

Territoris:València (regne)
Localitats:BunyolValència

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Barcelona - Arxiu de la Corona d'Aragó [Arxiu Reial de Barcelona] - Cancelleria reial, Registres
Signatura:reg. 371, f. 177rv
Òlim:Comune infantis Alfonsi 9

Data i lloc

Datació:expressa
Data:29 octubre 1322
Lloc:València

Llengua

Llatí

Contingut

Regest

L'infant Alfons comissiona Façan [Abenxoa], alcadi general del regne de València, que investigui i faci justícia en la causa apel·lada per Hamet Habeauge (o Habanege), barber, sarraí del lloc de Bunyol, de la seva senyoria. Hamet ha denunciat a l'infant que, quan va voler entrar a casa seva, la seva esposa, Focey, tenia la porta tancada i no el volia obrir. Quan va poder entrar, va descobrir que sota el llit hi havia amagat Mahomat Tarassoní, alcadi de Bunyol, per a un més que probable adulteri. L'alcadi, home poderós, va acusar Hamet d'haver-lo volgut matar i, amb suborns o per altres vies, va fer que l'alcadi de Carlet el condemnés a 120 assots i al desterrament.
Persones relacionades
1. Alfons III el Benigne (1299 – 1336) - atorgant
2. Façan Abenxoha (1303 – 1324) - jutge
3. Hamet Habeauge (fl. 1322 – 1323) - acusador
4. Mahomat Tarassoní (fl. 1322 – 1323) - acusat
5. Focey (esposa de Hamet Habeauge) (fl. 1322) - esmentat

Text

Transcripció:«Infans, et cetera. Ffaçano, alcadio sarracenorum Valencie, et cetera. Querula insinuacione Hameti Hab[e]a[u]ge, barbitonsoris, sarraceni loci nostri de Bunyol, percepimus quod [cum] ipse vellet intrare domum suam quam habet in dicto loco [et] Ffocey, uxor sua, tenens ostium ipsius domus clausum, nol[uit eid]em dictum ostium aperire set demum ipse intrantem domum predictam, invenit subtus lectum cuiusdam camere ipsius domus Mahomat Taraçoni, sarracenum, alcadium dicti loci, absconsum, qui ibi, ut verisimiliter potest presumi, intraverat pro adulterio vel alio maleficio comittendo. Verum cum, ob verecundiam per dictum alcadium propterea passam, idem alcadius postea acusasset dictum Hamet, asserens quod idem Hamet voluerit interficere eundem alcadium, et postea, propter potenciam quam dictus alcadius habet ac corrupcione precio vel alia, fecerit eundem Hamet condempnari per alcadium de Carlet in .CXX. açots et inde ad exilium perpetuum, prout in dicta sentencia continet. Et suplicaverit nobis quod, super tanta sibi facta iniuria in predictis, tam per dictum alcadium de Carleto quam per dictum Mahomet, dignaremur sibi de competenti remedio providere. Ideo, vobis dicimus et mandamus quatenus, vocatis evocandis ac accedendo personaliter ad dictum locum de Bunyol, de predictis cognoscatis eaque fine debito terminetis, prout de racione et çuna sarracenorum fuerit faciendum. Nos, enim, super hiis vobis comittimus plenarie vices nostras. Datum Valencie, .IIIIº. kalendas novembris, anno Domini .Mº.CCCº.XXIIº. — Berengarius de Raiadell, mandato domini infantis facto per Guillelmum Oulomar».

Observacions

Hem revisat la transcripció.
Al ms., el nom té la grafia "habā[...]ge", amb pèrdua d'una lletra per un forat produït per un insecte. L'abreviatura s'allarga de la b a la g. Pastor 2015 interpretà que correspon a una e i que la lletra que manca seria una u (Habeauge). Atès que el conjunt ea fa una mica estrany, és possible que la lletra mancant fos una n, i que l'abreviatura correspongués a una e (Habanege).

Bibliografia

Edicions:Pastor i Madalena (2015), Les senyories valencianes dels ..., vol. 2, pp. 301-302, doc. 107
Reproduccions:PARES ACA
Citacions:Pastor i Madalena (2015), Les senyories valencianes dels ..., vol. 1, pp. 351, 775-776 i 814 (no identifica Façan Abenxoha)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).