MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

doc118 (22 / November / 2024)

Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) - Arxiu Nacional de Catalunya - Llinatge Cartellà de Sabastida, barons de l'Albi – ANC1-989-T-4

Publicació de la fitxa: 2015-11-16
Darrera modificació: 2022-04-25
Bases de dades:Sciència.cat

Descripció

Autor:Lluís Cifuentes
Procedència:bibliografia
Estat:completa

Tipologia

Tipus de document:Inventari
Per unitat productora:Notarial

Matèria

DonesFilosofiaFilosofia naturalLlibresMenescaliaNoblesPolíticaReligió

Identificació

Localització

Arxiu / fons:Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) - Arxiu Nacional de Catalunya - Llinatge Cartellà de Sabastida, barons de l'Albi
Signatura:ANC1-989-T-4
Òlim:Col·lecció particular de Ramon d'Alòs-Moner i de Dou

Data i lloc

Datació:expressa
Data:1 juliol 1523
Lloc:Falgons (Pla de l'Estany)

Contingut

Regest

Inventari dels béns de Pere Galceran (V) de Cartellà fet per la seva vídua, Artèsia de Darnius, al castell de Falgons (Sant Miquel de Campmajor, Pla de l'Estany).
Persones relacionades
1. Pere Galceran (V) de Cartellà (m. 1523) - posseïdor de llibres

Text

Llibres
3. Francesc Eiximenis, Llibre dels àngels
Text:«Ítem, un libre anomenat dels àngels, de pregamí, scrit de mà».
Observacions:Molt probablement aquesta obra d'Eiximenis. Era a la cambra sobre la recambra del castell de Falgons.
5. Francesc Eiximenis, Llibre de les dones
Text:«Ítem, un libre anomenat de les dones, en paper, scrit de mà, lo qual se diu stà en penyora».
Observacions:Molt probablement aquesta obra d'Eiximenis. Era a la cambra sobre la recambra del castell de Falgons.
6. Anònim, Llibre de menescalia (referències genèriques)
Text:«Ítem, un libre de manascalia, en paper, scrit de mà».
Observacions:Molt probablement en català. Era a la cambra sobre la recambra del castell de Falgons.
10. Egidi Romà, Llibre del regiment dels prínceps, Traductor: Arnau Estanyol
Text:«Ítem, altre libre d'estampe anomenat Egidi Romà».
Observacions:Probablement la traducció catalana, impresa el 1480 i el 1498. Era a la cambra sobre la recambra del castell de Falgons.
11. Boeci, Llibre de consolació, Traductor: Antoni Ginebreda
Text:«Ítem, altre libre de ploma anomenat Boeci, De consolació».
Observacions:Molt probablement en català i aquesta versió, que és la que s'imposà. Era a la cambra sobre la recambra del castell de Falgons.

Observacions

Plec de 220x160 mm, amb 50 ff. L'inventari és fet pels notaris de Banyoles Pere Messeguer i Francesc Pou entre els dies 1 i 10 de juliol de 1523, essent present, a més dels testimonis, Joan de Cartellà, monjo, almoiner i més tard vicari general de Sant Esteve de Banyoles, oncle dels fills menors del difunt (entre els quals Galceran V de Cartellà, del qual d'Alòs conservava un altre inventari de 1546, que també edità).

Biblioteca d'11 llibres, tots al castell de Falgons. Altres llibres: a la sagristia, (1) un missal, ms. (p. 155). A la cambra major, (2) escriptures i llibres de comptes (p. 165). A la cambra sobre la recambra, (4) [Laurent de Blois], Libre de vicis e virtuts, ms., "en lenga lemosina" (occità); (7) Flos sanctorum, imprès, potser en català; (8) Petrarca, Los remedios de adversa e próspera fortuna, en castellà, imprès; i (9) Vida de sant Onofre, ms.

Bibliografia

Edicions:Alòs-Moner i de Dou (1910), "Inventaris de castells catalans ...", pp. 154-171 (llibres a les pp. 155, 165 i 170)
Citacions:Pascual Miró (2012), "Arcas catalanas del siglo XVI ...", p. 99
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).