MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib9086 (11 / maig / 2024)

Darrera modificació: 2020-03-31
Bases de dades: Sciència.cat

Bénézet, Jean-Pierre, Pharmacie et médicament en Méditerranée occidentale (XIIIe-XVIe siècles), París, Honoré Champion, 1999, 794 pp.

Resum
"Pharmacie et médicament en Méditerranée occidentale (XIIIe-XVIe siècles)" est l'occasion de découvrir l'une des composantes fortes de la vie sanitaire médiévale. Jean-Pierre Bénézet a travaillé sur une base documentaire originale, formée essentiellement d'inventaires d'apothicaires (officines et biens personnels). La problématique suit deux axes: les hommes et le métier d'une part, le médicament et ses implications sanitaires d'autre part. Après un rappel historiographique l'auteur analyse les éléments culturels, économiques et sociaux qui ont permis l'émergence du métier de pharmacien et présente les apothicaires dans un cadre urbain complexe. Cette analyse débouche sur une découverte de la pharmacie médiévale des pays du Sud en passant par Aix-en-Provence, Barcelone, la Cité de Majorque, Grasse, Martigues, Marseille, Palerme, Riez-en-Provence et Saragosse. Ce socle socio-professionnel est le préalable à l'étude du métier, technologie officinale et dispensation du médicament, illustrée par l'étude du fonctionnement d'une officine arlésienne. Les activités annexes, notamment le travail de la cire, complètent l'illustration d'un riche savoir-faire. Le poids professionnel et culturel du livre est découvert grâce à une analyse détaillée des bibliothèques d'apothicaires. La présentation des concepts pharmacologiques débouche sur le médicament dont l'étude ne peut seréduire aux seuls inventaires. La littérature savante permet de recenser un riche corpus thérapeutique. L'auteur dresse un catal ogue des diverses formes pharmaceutiques, classées selon les grandes voies d'administration. L'ouvrage s'achève sur deux exemples: le traitement de la douleur et celui de la peste.
Matèries
Història de la medicina
Medicina - Farmacologia
Documentació
Notes
Publicació de Bénézet (1996), La pharmacie dans les pays du ...
Recensions:
* Annales du Midi, 230 (2000).
* Carles Vela i Aulesa, al Butlletí de la Societat d'Amics de la Història i la Ciència Farmacèutica Catalana, any VIII, 21 (set.-des. 1999), 20-23 .
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).