MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib845 (20 / maig / 2024)

Darrera modificació: 2010-06-27
Bases de dades: Sciència.cat

Chinchilla y Piqueras, Anastasio, Anales históricos de la medicina en general, y biográfico-bibliográficos de la española en particular, València, Impr. de López y Cia. - José Mateu, 1841 - 1846, 8 vols. (482 + 674 + 476 + 484 + 475 + 610 + 482 + 173 pp.).

Resum
Estudio biobibliográfico que ofrece una visión general de la evolución de la ciencia médica en España. Se publicó antes de que apareciera la de Hernández Morejón, y el autor fue acusado de plagio. Chinchilla trabajó para Morejón durante un tiempo y ambos utilizaron los manuscritos de Joaquín Villalba. Por ello, no es extraño que en algunos errores, omisiones y objetivos generales las dos obras tengan coincidencias. Sin embargo, en la obra de Chinchilla aparecen 273 médicos no estudiados por Morejón. Está dividida en cuatro partes que se corresponden con cuatro épocas: (a) de los fenicios hasta la invasión islámica; (b) siglos medievales; (c) desde finales del siglo XV hasta finales del XVIII; (d) la etapa contemporánea. La obra tiene una profunda influencia romántica; reivindica la tradición médica española, sobrevalorando algunos acontecimientos.

Conté:
* vols. 1-2: Historia general de la medicina
* vols. 1-4: Historia de la medicina española
* vol. único: Historia particular de las operaciones quirúrgicas
* [vol. sense numeració]: Vade mecum histórico y bibliográfico de la anatomía, fisiología, higiene, terapéutica y materia médica, cirugía, medicina, medicina legal y obstrecticia
Matèries
Història de la medicina
Biografia
Bibliografia
Notes
Nom de l'impr. a vol. 2 (Historia general), vols. 2-4 (Historia de la medicina española) i a Vade mecum (Impr. de Jose Mateu Cervera). Hi ha una numeració de vols. independent per a la Historia general de la medicina (vols. 1-2) i per la Historia de la medicina española (vols. 1-4).
Reimpr. facs. en 4 vols.: Anales históricos de la medicina en general y biográfico-bibliográficos de la española en particular: historia de la medicina española, with a new introduction by Francisco Guerra and Índices de las obras de Hernández Morejón y Chinchilla by Rafael Sancho de San Román, Nova York-Londres, Johnson Reprint, 1967.
Digitalització i nous índexs a càrrec de José L. Fresquet Febrer, María Luz López Terrada i Carla P. Aguirre Marco, València, Instituto de Historia de la Ciencia y Documentación López Piñero (Universitat de València - CSIC), 2006.
URL
http:/​/​hicido.uv.es/​morejon_Chinchilla/​index.html
Conté edicions de
1.Alcanyís, Lluís (c. 1440 – 1506), Regiment preservatiu i curatiu de la pestilència, vol. 4, pp. 239-247
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).