MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib8219 (19 / April / 2025)

Darrera modificació: 2025-01-28
Bases de dades: Sciència.cat

Alverny, Marie-Thérèse d', Avicenne en Occident: recueil d'articles de — réunis en hommage à l'auteur, avant-propos de Danielle Jacquart, París, Librairie Philosophique J. Vrin (Études de philosophie médiévale, 71), 1993, vii + 272 pp.

Resum
La rédaction des articles réunis dans ce volume accompagna l'élaboration et la publication par Marie-Thérèse d'Alverny du catalogue méthodique de l'Avicenna latinus, paru dans les Archives d'histoire doctrinale du Moyen Âge, entre 1961 et 1972. Les manuscrits d'Avicenne viennent contre-balancer, dans notre connaissance de la vie intellectuelle médiévale, le poids de l'aristotélisme. Alors que les notices de l'Avicenna latinus vont être republiées, il a paru utile de rassembler ici les articles qui ont jalonné l'entreprise de recensement des manuscrits et qui en constituent comme la chair. Marie-Thérèse d'Alverny ne faisait pas seulement preuve d'une grande érudition, elle savait aussi communiquer ses enthousiasmes et ses passions. Sans doute sous l'impulsion de Louis Massignon et Étienne Gilson – ses maîtres et vénérés amis – elle s'attacha à la personnalité et à l'œuvre hors du commun d'Avicenne.

Table des matières:
* I. Ibn Sina et l'Occident médiéval
* II. L'introduction d'Avicenne en Occident
* III. Les traductions latines d'Ibn Sina et leur diffusion au moyen âge
* IV. Notes sur les traductions médiévales d'Avicenne
* V. Les traductions d'Avicenne (moyen âge et renaissance)
* VI. La tradition manuscrite de l'Avicenne latin
* VII. Les traductions d'Avicenne: quelques résultats d'une enquête
* XI. Une rencontre symbolique de Jean Scot Érigène et d'Avicenne: notes sur le De causis primis et secundis et fluxu qui consequitur eas
* XV. Survivance et renaissance d'Avicenne à Venise et à Padoue
Matèries
Filosofia
Arabisme
Notes
Recull d'articles sobre la filosofia d'Avicenna (Ibn Sina).
Vegeu Alverny (1994), Avicenna Latinus: Codices.
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).