MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib8219 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2015-03-16
Bases de dades: Sciència.cat

Alverny, Marie-Thérèse d', Avicenne en Occident: recueil d'articles de — réunis en hommage à l'auteur, avant-propos de Danielle Jacquart, París, Librairie Philosophique J. Vrin (Études de philosophie médiévale, 71), 1993, vii + 272 pp.

Resum
La rédaction des articles réunis dans ce volume accompagna l'élaboration et la publication par Marie-Thérèse d'Alverny du catalogue méthodique de l'Avicenna latinus, paru dans les Archives d'histoire doctrinale du Moyen Âge, entre 1961 et 1972. Alors que les notices de l'Avicenna latinus vont être republiées, il a paru utile de rassembler ici les articles qui ont jalonné l'entreprise de recensement des manuscrits et qui en constituent comme la chair. Marie-Thérèse d'Alverny ne faisait pas seulement preuve d'une grande érudition, elle savait aussi communiquer ses enthousiasmes et ses passions. Sans doute sous l'impulsion de Louis Massignon et Étienne Gilson – ses maîtres et vénérés amis – elle s'attacha à la personnalité et à l'œuvre hors du commun d'Avicenne.

Table des matières:
* I. Ibn Sina et l'Occident médiéval
* II. L'introduction d'Avicenne en Occident
* III. Les traductions latines d'Ibn Sina et leur diffusion au moyen âge
* IV. Notes sur les traductions médiévales d'Avicenne
* V. Les traductions d'Avicenne (moyen âge et renaissance)
* VI. La tradition manuscrite de l'Avicenne latin
* VII. Les traductions d'Avicenne: quelques résultats d'une enquête
* XI. Une rencontre symbolique de Jean Scot Érigène et d'Avicenne: notes sur le De causis primis et secundis et fluxu qui consequitur eas
* XV. Survivance et renaissance d'Avicenne à Venise et à Padoue
Matèries
Filosofia
Arabisme
Notes
Recull d'articles sobre la filosofia d'Avicenna (Ibn Sina).
Vegeu Alverny (1994), Avicenna Latinus: Codices.
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).