MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib4353 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2009-09-06
Bases de dades: Sciència.cat

Salavert Fabiani, Vicent L., "Introducción a la historia de la aritmética práctica en la Corona de Aragón en el siglo XVI", Dynamis, 10 (1990), 63-91.

Resum
Los rasgos más interesantes que muestra la evolución de la aritmética práctica en los reinos de la Corona de Aragón en el siglo XVI son 10s siguientes: 1. La segunda anmética impresa en el mundo fue eicrita por un autor catalán, pero su influencia posterior entre los aritméticos españoles fue ahogada por la enorme difusión de la Summa de fra Luca Pacioli. 2. Se encuentran representadas las tres corrientes matemáticas imperantes en el siglo. 3. Algunas de las aitméticas más relevantes de la España de la época se imprimieron en esta zona. 4. En Valencia apareció el primer manual de álgebra impreso en España Y en Barcelona, el primer libro de contabilidad. 5. Todos los aritméticos aceptaron la numeración posicional. 6. Los ejercicios incluidos aparecen como testimonios inestimables de la actividad económica del momento.

Sumario: 1.- Aproximación al fenómeno económico-matemático bajomedieval. 2.- Las aritméticas en la Corona de Aragón en el siglo XVI. 2.1.- Francesc de Santcliment. 2.2.- Fray Juan de Ortega. 2.3.- Juan Andrés. 2.4.- Joan Ventallol. 2.5.- Thomás de Perpenyá. 2.6.- Antonio Adrián de Ainsa. 2.7.- Pedro Melero, Juan de Iciar y Juan Gutiérrez. 2.8.- Marco Aurel. 2.9.- Juan de Timoneda. 2.10.- Juan Lorenzo Palmireno. 2.11.- Antic Roca. 2.12.- Tablas de conversión de fines de siglo. 2.13.- Miguel Jerónimo de Santa Cruz. 2.14.- Bernat Vila. 2.15.- Juan de Belveder. 2.16.- JerÓnimo Cortés. 2.17.- Juan Bautista Tolrá. 3.- Conclusiones.
Matèries
Aritmètica i geometria
Impremta
Biblioteques
URL
http:/​/​www.raco.cat/​index.php/​Dynamis/​article/​view/​ ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).