MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib4169 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2021-01-30
Bases de dades: Sciència.cat, Eiximenis, Mercaderia

Junyent, Eduard, "Repertorio de noticias sobre manuscritos catalanes entresacadas de algunos inventarios de la 'Curia Fumada' de Vich", Analecta Sacra Tarraconensia, 16/1 (1943), 57-86.

Resum
Edició d'un extraordinari recull d'extrets d'inventaris de béns conservats a l'ABEV, sense indicar-ne la signatura arxivística ni identificar les obres. De la presentació: "Harto conocido es el renombre adquirido por la «Curia Fumada» de Vich, con su rico contenido de manuales notariales que pasan de tres mil ochocientos, a partir del año 1220. Este antiguo archivo notarial de la Ciudad, procedente de la Escribanía publica y común, vinculada al cabildo de la Catedral vicense, ha suministrado a los investigadores una serie inacabable de noticias históricas, y esta muy lejos todavía de quedar exhausta. Basta decir que la formidable obra de documentación que sirvió de base a las innumerables publicaciones históricas y arqueológicas de Mosén José Gudiol, presbítero, conservador del Museo Episcopal de Vich (1872-1931), fué en gran parte sacada de los papeles de este archivo [...] De entre las notas que quedaron, después de su muerte sin haber sido utilizadas, figura el presente conjunto de noticias relati vas a manuscritos catalanes, sacadas de los inventarios hallados a su paso en los manuales notariales de este archivo de la «Curia Fumada», las que creímos valía la pena de transcribir, a fin de darlas a conocer al público erudito, sabiendo que con ello contribuíamos a proporcionar abundante arsenal de materiales [...] Se trata de un repertorio, exclusivamente dedicado a noticias referentes a manuscritos catalanes, que alcanza la cifra de 334 descripciones, unas mas suscintas que otras, sobre textos manuscritos en pergamino o en papel, que el mismo Mn. Gudiol, dejó ordenadas según una clasificación objetiva de materias que abarca diez secciones principales: Letras, Filosofía, Religión, Historia, Derecho, Medicina, Astronomia, Geografia, Historia Natural y Varios. En una última sección dejó ordenadas las noticias imprecisas que no permitían la clasificación de la materia del texto, junto con aquellas que ofrecían un valor dudoso".
Matèries
Catàlegs i inventaris
Biblioteques
Traduccions
Català
Notes
Els inventaris emprats poden contenir més obres en català. Les transcripcions no sempre són correctes.
URL
http:/​/​www.icatm.net/​bibliotecabalmes/​sites/​default ...
http:/​/​www.sciencia.cat/​biblioteca/​documents/​Junyen ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).