MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib3866 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2016-08-04
Bases de dades: Sciència.cat

Ibn al-Jazzār, Aḥmad ibn Ibrāhīm, Zād al-musāfir wa-qūt al-ḥāḍir [Provisions per al viatger i nodriment del sedentari], ed. M. Souissi, R. Jazi, J. Chikha i F. Asli, Tunis, Fondation «Beït al-Hikma», 1999, 2 vols. (385 + 390 pp.).

Resum
La réédition du « Viatique du voyageur » par l'Académie tunisienne Beït al-Hikma vise un double objectif : Offrir au lecteur arabe l'œuvre dans l'intégralité de ses sept traités (maqalat), établir ensuite un lien interactif avec le médecin et pharmacien Ahmad Ibn Al-Jazzar, qui fut également un remarquable homme de lettres et l'un des plus brillants représentants de la célèbre Ecole de Kairouan. Ibn Al-Jazzar parle de cet ouvrage en ces termes : « Dans chaque chapitre (bab), j'ai mentionné en quoi consiste la maladie que l'on veut diagnostiquer et soigner. J'en ai spécifié la nature, la localisation, la cause efficiente et le [symptôme] prouvant et indiquant sa [présence]… J'ai indiqué à la suite de cette mention l'ensemble des manipulations importantes entourant les composantes des matières médicamenteuses selon la méthode médicale et les règles de l'art ». Cette description montre bien que nous avons affaire à un traité médical encyclopédique de première importance. Cet ouvrage, le plus célèbre d'Ibn Al-Jazzar, a été au point de rencontre de plusieurs cultures et de plusieurs civilisations, ce qui explique l'ampleur de sa diffusion, hier comme aujourd'hui, dans la plupart des pays. L'établissement du texte, tâche ardue et ingrate, a nécessité beaucoup d'efforts et de sacrifices de la part des collaborateurs de Beït al-Hikma. On leur doit aussi un glossaire des plantes médicinales (arabe – français – anglais, et parfois latin) qui sera bien utile pour la compréhension de l'ouvrage.
Matèries
Medicina - Dietètica i higiene
Medicina - Enciclopedisme mèdic
Geografia i viatges
Àrab
Edició
Lèxic
Notes
'Viàtic del viatger'. En àrab.
Informació de l'editor
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).