MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib35920 (03 / April / 2025)

Darrera modificació: 2025-02-28
Bases de dades: Sciència.cat

Ladero Quesada, Miguel Ángel, Los últimos años de Fernando el Católico (1505-1517), 2a ed., Madrid, Dykinson, 2019, 336 pp.

Resum
Entre la muerte de Isabel I de Castilla y la venida de su nieto Carlos a España transcurren trece años teñidos por cierto aire de provisionalidad, atravesados también por diversas convulsiones políticas y por las consecuencias de sucesos inesperados que podían afectar a la continuidad dinástica. Pese a todo, los historiadores los han considerado como una prolongación del reinado conjunto de Isabel y Fernando, debido a la estabilidad de la gobernación -así se la llamó- del rey Fernando en Castilla. Pero lo cierto es que fueron tiempos tanto de incertidumbres como de singulares realizaciones políticas. En el primer aspecto, la sucesión al trono castellano pasó desde 1497 por avatares diversos y la incapacidad de la reina Juana complicó la situación. Por otra parte, Fernando, como rey de Aragón y gobernador de Castilla, llevó a cabo una política exterior cuajada de novedades con la que consiguió culminar los grandes proyectos que ya venía desarrollando en los ámbitos italianos, europeos y, también, norteafricanos porque, en el transcurso de variadas situaciones y coyunturas políticas, consolidó su trono en Nápoles, conquistó Orán y logró la incorporación de Navarra a sus dominios, además de fomentar decisivamente la exploración y colonización en las Indias, que eran realidades incipientes cuando falleció Isabel I.

Sumario:
* 1. Panorama a comienzos del siglo XVI.
* 2. Esperando a la Reina Juana. 1505-1506.
* 3. De la muerte de Felipe I al retorno de Fernando V.
* 4. Apogeo del gobierno Fernandino. 1509 a 1512.
* 5. La ancianidad del rey. 1513-1515.
* 6. Fin de una época. 1516-1517.
* Reflexiones finales.
Matèries
Història - Política
Notes
Informació de l'editor .
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).