MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib32680 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2022-09-23
Bases de dades: Sciència.cat

Valle Porras, José Manuel, "Una aproximación a la clientela de los reyes de armas españoles al final del Antiguo Régimen (1775-1804)", Hispania, 82/271 (2022), 385-420.

Resum
Este artículo se ocupa de un aspecto desatendido por la historiografía, el de las funciones sociales de la heráldica en la Edad Moderna, y se sirve para ello de una fuente apenas empleada en tal sentido, las llamadas certificaciones de armas. Se analiza, en concreto, la utilidad que tenían las certificaciones dadas por Rújula y Jimeno y por Ortiz de Cagiguera, reyes de armas de los monarcas españoles Carlos III y Carlos IV, a finales del siglo XVIII y principios del XIX. Se comprueba, así, que la extracción social de la clientela de los reyes de armas corresponde mayoritariamente a familias en ascenso, tanto de burócratas y militares, como de élites locales y comerciantes, siendo minoría la nobleza acrisolada; y que las certificaciones fueron adquiridas como un instrumento más, al servicio del proceso de promoción social en el que estos individuos se hallaban inmersos, encubriendo con símbolos nobiliarios (armerías) su origen plebeyo (de nuevo el «cambio inmóvil» de Soria Mesa). Además, el fraude heráldico, constatado a principios del siglo XVII, continúa con Rújula y Ortiz de Cagiguera. Pero también hay cambios: entre los clientes, ganan peso los servidores regios; y, en las certificaciones, aumenta llamativamente el número de armerías descritas.
Matèries
Heràldica
Societat
URL
https:/​/​doi.org/​10.3989/​hispania.2022.011
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).