MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib23804 (10 / maig / 2024)

Darrera modificació: 2019-08-01
Bases de dades: Sciència.cat

Seche, Giuseppe, "«En el estudi se trova lo següent»: libri e saperi di un canonico cagliaritano del XVI secolo", dins: Meloni, Maria Giuseppina (ed.), Élites urbane e organizzazione sociale in area mediterranea fra tardo Medioevo e prima Età Moderna: atti del seminario di studi Cagliari, 1-2 novembre 2011, Càller, CNR, 2013, pp. 355-441.

Resum
L'articolo analizza la figura del canonico cagliaritano Francesc Dessì, vissuto a cavallo fra la prima e la seconda metà del XVI secolo. Lo studio inizia con un suo profilo biografico, interessante per comprenderne la formazione e gli incarichi professionali, ma anche le dinamiche familiari e patrimoniali. Segue quindi lo studio della biblioteca privata del Dessì, il cui inventario è conservato nel registro del notaio Joan Tamarit. I circa 280 titoli della biblioteca permettono alcune considerazioni sulle letture di un canonico del Capitolo cittadino, e consentono brevi annotazioni sul mercato librario nella Cagliari del XVI secolo.
Matèries
Catàlegs i inventaris
Biblioteques
Història del llibre
Església
Notes
Edició i estudi de l'inventari de la biblioteca de Francesc Dassí ("Dessí"), doctor en teologia, canonge de Càller i comissari de la Inquisició a Sardenya (1587). Era fill de Miquel Dassí, apotecari de Càller d'origen català, i germà d'Antíoc, també apotecari. A l'article es traça la història familiar.
URL
https:/​/​www.academia.edu/​3562408/​En_el_estudi_se_tr ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).