MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib21608 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2022-01-28
Bases de dades: Sciència.cat

Mutgé i Vives, Josefina, El monestir benedictí de Sant Pau del Camp de Barcelona a través de la documentació de Cancelleria reial de l'Arxiu de la Corona d'Aragó (1287-1510), Barcelona, Fundació Noguera (Textos i documents, 42), 2008, 324 pp.

Resum
Transcripció de 156 documents procedents dels registres de la Cancelleria Reial de Barcelona relatius al priorat benedictí de sant Pau del Camp de Barcelona. El seu contingut fa referència principalment a les disposicions dels monarques catalans per a defensar els drets i privilegis d'aquest monestir i a les preocupacions reials per obtenir dels pontífexs que el regissin persones de la seva confiança. Va precedit per un estudi dedicat a l'evolució històrica del cenobi durant aquest període, on s'analitzen específicament aspectes de fiscalitat eclesiàstica, el domini territorial i el litigis que suportà, principalment en relació a nobles, mercaders, menestrals i també amb altres monestirs. Acaba amb unes pàgines dedicades a la vida interna de la petita comunitat monàstica d'extramurs de Barcelona. Conté índex de topònims i noms de persones molt útil per a la consulta dels documents.
Matèries
Església - Ordes religiosos
Documentació
Edició
URL
https:/​/​www.fundacionoguera.com/​publicacio/​el-mones ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).