MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib2073 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2019-02-13
Bases de dades: Sciència.cat, Translat

Escudero Mendo, Mª. Asunción, Manuscritos de la Biblioteca de Catalunya de interés para la Farmacia y las Ciencias Médicas: en particular el Tresor dels pobres, Tesi doctoral de la Universitat de Barcelona, 1993.

Resum
La primera parte describe el catálogo de los manuscritos de interés científico que se conservan en la Biblioteca de Catalunya, hasta 1936. De ellos, un 83% son de carácter sanitario, especialmente de medicina y farmacia. La segunda parte consiste en el análisis exhaustivo del Tresor dels pobres, siendo este ejemplar una de las cuatro únicas copias manuscritas en catalán. Se ha logrado establecer su relación con las abundantes copias latinas del Thesaurus pauperum. El análisis interno de la obra (lexicográfico, formal, contenido, etc.) ha permitido demostrar que fue escrito para su uso en el área de influencia de Barcelona. El documento ha sido transcrito en su totalidad, procediendo a la normalización de las recetas así como a su clasificación desde un punto de vista anatomo-terapéutico, en diez grupos. Se ha procedido a la identificación de los simples y compuestos empleados formando un glosario de los mismos. Del estudio farmacológico de las recetas y de su confrontación con otros textos medievales se ha podido comprobar que la leyenda negra que considera el Thesaurum pauperum como un conjunto de recetas de tipo supersticioso es discutible, ya que más del 75% corresponde a una medicina medieval totalmente de acuerdo a los conceptos galénicos imperantes en la época. El analisis interno muestra que el Tresor dels pobres es un texto dirigido a la clase médica como compendio de los conocimientos médicos, es decir un libro de libros.
Matèries
Catàlegs i inventaris
Història de la medicina
Història de la veterinària
Manuscrits
Medicina - Farmacologia
Notes
Direcció: A. M. Carmona Cornet i J. Esteva de Sagrera (UB, Farmàcia).
Vegeu https:/​/​www.educacion.gob.es/​teseo/​mostrarRef.do?re ...
Conté edicions de
1.Pere Hispà (1210 – 1277), Tresor de pobres, Traductor: Anònim Completa.
Observacions: Ed. del ms. BC 864
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).