MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib20691 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2018-10-06
Bases de dades: Sciència.cat

Moulinier, Laurence, "La science des urines de Maurus de Salerne et les Sinthomata Magistri Mauri inédits", dins: Jacquart, Danielle - Paravicini Bagliani, Agostino (eds.), La Scuola medica salernitana: gli autori e i testi, Florència, SISMEL - Edizioni del Galluzzo (Edizione nazionale «La Scuola medica salernitana», 1), 2007, pp. 261-281.

Resum
Né vers 1130, le médecin salernitain Maurus mourut en 1214, laissant une œuvre aussi abondante qu'aujourd'hui assez dispersée. C'est surtout la sémiologie médicale qui tient une grande place dans sa production avec la triade urines, sang, fièvre ; l'uroscopie en particulier s'y taille la part du lion, et l'on n'oubliera ni qu'il a laissé un commentaire sur Théophile, ni qu'il a composé un commentaire des Aphorismes d'Hippocrate parlant beaucoup des urines, ni surtout que le Liber de urinis anonyme transmis par le fameux codex de Breslau aujourd'hui disparu (olim Stadtbibliothek, 1302, f. 156r-174v) est selon toute vraisemblance dû à Maurus. Outre des Regulae urinarum éditées par De Renzi au XIXe siècle, il faut compter aussi avec les Sinthomata magistri Mauri conservés dans deux témoins connus à ce jour, les mss Erfurt, Wissenschaftliche Bibliothek, Amplon. Quarto 182, et Vatican, B.A.V., Pal. Lat. 1253, tous deux du XIIIe siècle. Cette prépondérance des urines dans son œuvre ne fait que refléter ce que l'on sait du rôle de l'uroscopie dans la Salerne du XIIe siècle. On présente donc d'abord ici la pensée et la production salernitaines en la matière, avant d'y situer l'œuvre de Maurus puis les Sinthomata magistri Mauri inédits, dont les rapports avec le reste de son œuvre demandent à être élucidés.
Matèries
Medicina
Manuscrits
Fonts
Llatí
URL
http:/​/​www.academia.edu/​5215627/​La_science_des_urin ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).