MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib18563 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2016-07-04
Bases de dades: Sciència.cat

Fernández Fernández, Laura, Arte y ciencia en el scriptorium de Alfonso X el Sabio, Sevilla - Puerto de Santa María, Universidad de Sevilla - Cátedra Alfonso X (Historia y geografía, 259), 2013, 432 pp.

Resum
Durante el reinado de Alfonso X, el escritorio regio fue una fuente de producción prolífera de muchas obras y refleja a la perfección la preocupación del Rey Sabio por la cultura y por la sabiduría como eje político. Esta obra estudia la producción libraria alfonsí desde dos ámbitos. Por un lado, su vertiente conceptual, para llegar a comprender el significado del escritorio regio como herramienta del planteamiento del gobierno alfonsí; y por otro, desde una base material de los manuscritos y la cultura escrita de la época. La autora desarrolló en su tesis doctoral el análisis de todos los códices tradicionalmente adscritos en el entorno alfonsí, sobre todo de las carencias que existían al respecto. En este libro se proporciona, por primera vez, un exhaustivo estudio de conjunto de los manuscritos de temática científica realizados en el marco de la producción libraria alfonsí. La autora nos presenta información de las diferentes etapas del taller científico al servicio del escritorio regio, en función de los materiales que este tuvo a su disposición y del desarrollo específico de sus intereses, así como un estudio prosopográfico de los agentes que intervinieron en la elaboración intelectual de dichos libros. Se ha procedido al estudio sistemático de los textos de forma individualizada y, en aquellos casos en los que se ha conservado el manuscrito original, se ha realizado su estudio codico­lógico, con especial énfasis en los aspectos artísticos, y en la fortuna de los ejemplares. -- Laura Fernández Fernández es profesora del Departamento de Historia del Arte I (Medieval) de la Universidad Complutense de Madrid.
Matèries
Astronomia i astrologia
Història de l'art
Manuscrits
Il·lustracions
Història - Política
Codicologia
Notes
Publicació de Fernández Fernández (2010), Los manuscritos científicos de ...
Recensions:
* Julio Samsó, Asclepio, 68/1 (2016), p138
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).