MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib18181 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2014-01-30
Bases de dades: Sciència.cat

Guilleré, Christian, Gérone au XIVe siècle, Tesi doctoral de la Université de Paris-I Sorbonne, 1990, 4 vols. (2592 pp.).

Resum
L'étude porte sur la cite et sa campagne entre 1285 et 1410. Clé du royaume et siège épiscopal, Gérone possède des atouts importants dans le principat de Catalogne. Jusqu'en 1360, les conditions du développement de la cité sont liées à la période de paix que connaît le principat, à l'expansion outre-mer et aux nombreux privilèges économiques et politiques accordés par le comte-roi. Gérone fait son apprentissage politique et bénéficie d'une fiscalité qui pèse alors sur les juifs et les paysans. On peut mesurer vers 1360 la croissance urbaine et économique de la cité et une mise en valeur plus active des campagnes. La période suivante est plus troublée : menaces des grandes compagnies et pestes. Mais ces dernières ont eu des conséquences moindres que ne le laisse entrevoir la légende noire du principat. L'immigration reste encore forte. Les structures politiques permettent de conclure à la constitution d'un patriciat ouvert, ou notables voisinent avec marchands, juristes et médecins. Les stratégies matrinominales, étudiées à partir des dispenses ecclésiastiques, mettent en lumière la complexité des systèmes d'alliance entre les principaux lignages de la cité, dont la notabilité remonte au XIIIe siècle.
Matèries
Història
Documentació
Notes
Publicada a Guilleré (1993-1994), Girona al segle XIV.
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).