MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib17633 (06 / November / 2024)

Darrera modificació: 2017-11-13
Bases de dades: Translat, Ficció, BBAHLM

Bescós, Pere, ""Los cavallers a fealtat covida": fortitudo i sapientia cavalleresques en la traducció del De bello punico de Francesc Alegre (1472)", Els Marges, 101 (2013), 10-30.

Resum
Francesc Alegre (1450-1508/11) va ser un ciutadà de Barcelona que dedicà el seu oci de joventut a la literatura de tipus sentimental i amorós (Sermó, Requesta, Somni, Raonament, Faula i la traducció de les Transformacions d'Ovidi). A banda també va escriure sobre cavalleria, concretament en la seva traducció La primera guerra púnica,una versió escolar del De primo bello punico de l'humanista italià Leonardo Bruni d'Arezzo. La guerra i l'amor com a temes literaris són habituals en la literatura cívica peninsular de la segona meitat del segle XV, sobretot en cercles de ciutadans erudits i cavallers, tot ocupant el seu otium litteratum.
Matèries
Cavalleria
Guerra
Traducció
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).