MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib1652 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2015-08-10
Bases de dades: Sciència.cat

Jacquart, Danielle, La science médicale occidentale entre deux renaissances (XIIe s.–XVe s.), Aldershot, Ashgate Variorum (Variorum Collected Studies Series, CS568), 1997, 336 pp.

Resum
Les études rassemblées dans ce volume ont pour objectif de clarifier les directions principales prises par la médecine en Europe occidentale entre la Renaissance du XIIe siècle et celle du XVIe. Les premières sections s'appuient sur les recherches du professeur Jacquart quant à l'influence des textes médicaux arabes sur l'Ouest latin. Elle s'attarde sur la signification des choix opérés par deux traducteurs importants: Constantin l'Africain et Gérard de Crémone, ainsi que sur la formation du vocabulaire médical occidental, en prêtant particulièrement attention à l'adaptation de la terminologie arabe. D'autres articles examinent la constitution de la médecine en tant que discipline intellectuelle à Salerne et dans les universités, ainsi qu'une série d'interrogations suscitées au XVe siècle par la confrontation des sources livresques à la réalité observable.

Conté:
I: Jacquart (1986), "A l'aube de la renaissance ..."
II: Les antécédents gréco-latins de l'Isagoge Iohannitii
III: The introduction of Arabic medicine into the West: the question of etiology
IV: Le sens donné par Constantin l'Africain à son œuvre: les chapitres introductifs en arabe et en latin
V: A propos des sources byzantines d'al-Magusi (Xe siècle): le livre d'Ahrun
VI: Jacquart (1984), "De «crasis» à «complexio» ..."
VII: Jacquart (1992), "‘Theorica' et ‘practica' dans ..."
VIII: Jacquart (1994), "Note sur la traduction latine du ..."
IX: Les avatars de la phrénitis chez Avicenne et Rhazès
X: Jacquart (1988), "La coexistence du grec et de ..."
XI: Jacquart (1989), "Arabisants du Moyen Age et de la ..."
XII: Jacquart (1990), "L'enseignement de la médecine ..."
XIII: Theory, everyday practice and three 15th-century physicians
XIV: Jacquart (1980), "Le regard d'un médecin sur son ..."
XV: Jacquart (1993), "Médecine et alchimie chez Michel ..."
XVI: La morphologie du corps féminin selon les médecins de la fin du Moyen Age
XVII: Du Moyen Age à la Renaissance: Pietro d'Abano et Berengario da Carpi, lecteurs de la Préface de Celse
Matèries
Medicina
Lèxic
Llatí
Àrab
Alquímia
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).