MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib14976 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2012-12-10
Bases de dades: Sciència.cat, Arnau

López Alcina, Emilio - Pérez Albacete, Mariano - Cánovas Ivorra, José Antonio, "Urología antigua en el Reino de Valencia: orígenes", Actas Urológicas Españolas, 31/2 (2007), 77-85.

Resum
Al hablar de Urología antigua intentamos repasar las formas de diagnosticar y tratar en épocas pasadas las enfermedades genitourinarias, padecimientos que son reconocibles por nosotros en sus descripciones clásicas. Pretendemos situar el saber urológico en tierras valencianas, en la corriente histórica general, relacionándola con la estructura social, política y económica en cada momento. Se destacan las innovadoras legislaciones que regularon el quehacer médico, la influencia de las corrientes europeas en el desarrollo de la medicina y cirugía valencianas hasta el renacimiento, la creación de la Escuela de Cirugía en 1462, la obtención del privilegio real en 1478 para disecar cadáveres humanos, la fundación de la Universidad de Valencia en 1502, por bula del papa valenciano Alejandro VI, y licencia del rey Fernando el Católico y la unificación del conjunto de centros hospitalarios de la ciudad de Valencia en 1512, constituyendo el Hospital General. En este periodo son de especial relevancia para nosotros Arnau de Vilanova quien escribió el opúsculo Tractatus contra calculum primer texto relacionado con la patología urológica, escrito con carácter monográfico, en la literatura médica europea, Gaspar Torrella quien en 1497 realizó el primer estudio clínico y terapéutico de la época sobre la sífilis, considerada como la más valiosa descripción original de la nueva enfermedad y Pedro Jimeno y Luis Collado como cabezas visibles de la floreciente escuela anatómica valenciana a quien Francisco Díaz, autor en 1588 del primer tratado de Urología en la Historia de la medicina, reconoce como sus maestros durante su estancia en Valencia.
Matèries
Medicina - Cirurgia i anatomia
Vilanova, Arnau de
Medicina - Pesta i altres malalties
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).