MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib1433 (11 / maig / 2024)

Darrera modificació: 2016-02-09
Bases de dades: Sciència.cat

Ferragud Domingo, Carmel, "Los oficios relacionados con la medicina durante la Baja Edad Media en la Corona de Aragón y su proyección social", Anuario de Estudios Medievales, 37/1 (2007), 107-137.

Resum
Sumario: Introducción.- I. Las ocupaciones relacionadas con la salud.- II. El triunfo del galenismo y sus practicantes.- III. Desniveles de riqueza y promoción social.- IV Los sanadores dentro del poder político.- V. Las inversiones económicas y la ostentación de la riqueza.- Apéndices.

En el presente artículo se intenta caracterizar el grupo de individuos que hicieron de la medicina la ocupación más importante de sus vidas y de la cual vivían, desde los más famosos y acaudalados físicos que trabajaban en la ciudad, hasta los humildes barberos rurales, pasando por las mujeres y los curanderos, también desde la práctica de los miembros de las tres grandes religiones que se cruzaron en la Corona de Aragón: cristianos, judíos y musulmanes. Se analiza en qué consistía su actividad médica y dónde y cómo se desarrollaba. En segundo lugar, se da un paso más allá de la medicina para tratar un aspecto que los historiadores de la medicina no suelen plantearse respecto a los sanadores excepto en ocasiones puntuales: su actividad económica, política y social.
Matèries
Història de la medicina
Documentació
URL
http:/​/​estudiosmedievales.revistas.csic.es/​index.ph ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).