MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib13945 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2012-05-07
Bases de dades: Sciència.cat

Adorisio, Antonio Maria, I codici di Bruno da Longobucco: in appendice il «titulus finalis» inedito della Chirurgia magna, presentazione di Emanuele V. De Simone, Casamari, Edizioni Casamari, 2006, 86 pp.

Resum
«L'amministrazione comunale di Longobucco non poteva fare francamente a meno di patrocinare la presente pubblicazione del dott. Adorisio, uno dei nostri "emigranti d'eccezione" che con il loro studio, lavoro e impegno onorano quotidianamente questa terra ... Un longobucchese che studia un longobucchese, un ideale legame fra passato e presente della nostra comunità; un ideale legame con il nostro "glorioso" passato che deve spingerci anche ad un maggior impegno per il futuro. Queste pagine colmano una "insopportabile" lacuna. Non è vero, infatti, che gli scritti di Bruno abbiano avuto una scarsa diffusione. Adorisio ben argomenta l'importanza del pensiero e dell'opera dell'«eccellentissimo chirurgo», documentando l'ampio numero di manoscritti, negli originali latini e nelle traduzioni in ebraico, tedesco, francese, italiano. Di ogni codice sono annotate le caratteristiche tecniche, testuali e bibliografiche» [Presentació]
Matèries
Medicina - Cirurgia i anatomia
Manuscrits
Llatí
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).