MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib12662 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2022-01-11
Bases de dades: Sciència.cat

García Herrero, María del Carmen, Artesanas de vida: mujeres de la Edad Media, Saragossa, Institución Fernando el Católico, 2009, 479 pp.

Resum
En este volumen se recogen diferentes ensayos que versan sobre la vida y sobre las mujeres medievales, artesanas de la misma. Se exploran gestos de autoridad materna, fenómenos como el enamoramiento y la influencia femenina, se abordan las contribuciones del trabajo de las mujeres a las economías familiares, se visitan de nuevo las cámaras de parto y se repara en las representaciones de amor y cuidado entre mujeres. Algunas semblanzas históricas nos permiten conocer a las protagonistas, ya se trate de pintoras como Violante de Algaraví, de mujeres de negocios como Xemçi de Taher o Gracia Lanaja, de princesas santas como Orosia y Engracia o de las numerosas mulieres religiosae que vivieron en Zaragoza durante los siglos XIII-XVI. Una última parte del libro remite a costumbres y leyes de la Edad Media y a la consideración distinta de la feminidad y de las mujeres en diferentes momentos de ese período de la Historia.

Sumario:
-- 1. Femineidad y espacios femeninos a finales de la edad media:
* El cuerpo que subraya: imágenes de autoridad e influencia materna
* Cuando Hércules hila... El miedo al enamoramiento y a la influencia femenina
* Femineidad y arquetipos femeninos en la Coronica de Aragon de Vagad
* María e Isabel: amor, acompañamiento y cuidados obstétricos
* Huevos y gallinas en los inicios de la vida
* La contribución del trabajo femenino a la economía familiar
-- 2. Protagonistas:
* Violant de Algaraví, pintora aragonesa del siglo XV
* Gracia Lanaja: vivir para dejar memoria
* Xemçi de Taher y la venta de hierro en Daroca (1311-1314)
* Orosia y Engracia, princesas santas de la montaña y del llano
* Mulieres religiosae en Zaragoza (siglos XIII-XVI)
-- 3. Costumbres y leyes:
* El universo de las relaciones familiares en el fuero de Jaca
* La marital corrección: un tipo de violencia aceptado en la baja edad media
Matèries
Història de la tècnica
Dones
Medicina - Ginecologia, obstetrícia i cosmètica
Dret - Legislació
Notes
Fitxa de l'editor .
Recensions:
* Jesús Fermín Criado Mainar, a Cuestiones de género: de la igualdad y la diferencia, 6 (2011), 305-307.
* Ana Carmen Bueno Serrano, a eHumanista, 21 (2012), 576-584 URL .
URL
https:/​/​ifc.dpz.es/​publicaciones/​ver/​id/​2952
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).