MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib12473 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2020-10-16
Bases de dades: Sciència.cat

Company, Ximo - Aliaga, Joan - Tolosa, Lluïsa et al. (eds.), Documents de la pintura valenciana medieval i moderna, València, Universitat de València (Fonts històriques valencianes, 19, 28, 48 i 57), 2005-<2013>, 4 vols. publ.

Resum
Heus ací un projecte ambiciós: reunir i publicar tots els documents relatius a la pintura valenciana anterior a 1400. El lector, ja siga provinent del camp de la història de l'art o de la història tout court, hi trobarà centenars de documents transcrits i editats sobre pintors i pintures, des de l'encàrrec d'una obra, amb la indicació de les característiques que havia de tenir, fins al salari que en cobrà el pintor. Aquest corpus documental continua i completa una benemèrita tasca duta a terme des de les darreries del segle XIX per grans historiadors com Roc Chabàs i Lluís Tramoyeres, que més tard prosseguirien, entre altres, Josep Sanchis Sivera, Manuel Betí o Lluís Cerveró. En aquesta obra no sols s'ha reunit, revisat i novament compilat tot el que ja es coneixia, sinó que s'hi han aportat nombrosos documents inèdits, exhumats després d'una llarga i pacient investigació en nombrosos arxius valencians, des dels grans dipòsits de la ciutat de València (Arxiu del Regne, Arxiu Municipal, Arxiu de la Catedral, Arxiu de Protocols del Patriarca) fins als riquíssims arxius locals de Xèrica, Sogorb, Gandia i moltes altres poblacions valencianes i l'Arxiu Històric Nacional de Madrid. El segon volum constitueix l'edició del llibre de compte de l'entrada del rei Martí l'Humà a la ciutat de València, acompanyat de la seua dona i de la seua nora, la reina de Sicília, amb motiu de la qual el municipi organitzà una esplèndida recepció, amb desfilada solemne pels carrers, música i representacions teatrals. El llibre inclou les despeses detallades de tots els actes, i també els salaris dels pintors i altres artistes i artesans que treballaren en la preparació de la festa.

Conté:
* 1 (1238-1400), ed. Ximo Company, Joan Aliaga, Luïsa Tolosa i Maite Framis, 2005, 512 pp.
* 2 (Llibre de l'entrada del rei Martí), ed. Joan Aliaga, Lluïsa Tolosa, Ximo Company, 2007, 404 pp.
* 3 (1401-1425), ed. Lluïsa Tolosa, Ximo Company i Joan Aliaga (dirs.) i Ferran Garcia-Oliver (coord.), amb la col·lab. de Carmel Ferragud, Vicent Olaso, Isidre Puig, Núria Ramon i Aureli Silvestre, 2011, 788 pp.
* 4 (Llibre de l'entrada de Ferran d'Antequera), ed. María Milagros Cárcel Ortí i Juan Vicente García Marsilla, 2013, 518 pp.
Matèries
Història de l'art
Història de la tècnica
Documentació
Edició
Tècniques - Pintura
Notes
El vol. 2 és coeditat per la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana.
URL
https:/​/​catalan.digitaliapublishing.com/​a/​35223/​doc ... - (I)
https:/​/​catalan.digitaliapublishing.com/​a/​35226/​doc ... (II)
https:/​/​catalan.digitaliapublishing.com/​a/​35236/​doc ... - (III)
https:/​/​catalan.digitaliapublishing.com/​a/​34815/​doc ... (IV)
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).