MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib12440 (23 / November / 2024)

Darrera modificació: 2018-10-06
Bases de dades: Sciència.cat

Moulinier, Laurence, "La fortune du De urinis de Maurus de Salerne et ses volgarizzamenti inédits", Mélanges de l'École française de Rome: Moyen Âge, 122/2 (2010), 261-278.

Resum
Figure emblématique de la renaissance intellectuelle qui caractérisa sa ville au XIIe siècle, le médecin Maurus de Salerne (v. 1130-1214) a laissé des écrits qui intéressent aujourd'hui tant les historiens de la philosophie que ceux de la médecine. Son œuvre médicale se signale par le rôle qu'y joue la sémiologie, à savoir l'art de lire les signes de la santé du corps, dans le sang et surtout dans les urines : Maurus est un pionnier de ce qu'on appellera plus tard uroscopie, une discipline destinée à une grande diffusion en Occident à partir du XIIe siècle. Mais ses traités de médecine souffrent encore d'une relative dispersion dans les éditions, et d'éclairages insuffisants sur leur histoire et leur réception. Après avoir rappelé l'importance des écrits et de la pensée de Maurus, on s'attache ici à son traité sur les urines, dont le corpus manuscrit n'a jamais été inventorié, et dont l'identification récente de témoins vernaculaires invite aussi à évaluer la fortune hors des milieux savants strictement latinophones.
Matèries
Medicina
Manuscrits
Traduccions
Italià
URL
http:/​/​www.academia.edu/​5180423/​La_fortune_du_De_ur ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).