MedCat

Accés a la base de dades MedCat.

Arxius consultats | Advertiment | Sobre les fitxes | Com citar | Avís legal

Id MedCat 

Documents | Persones

bib12155 (22 / November / 2024)

Darrera modificació: 2012-11-07
Bases de dades: Sciència.cat

Ventura, Iolanda, "Il Circa instans dello Pseudo-Matteo Plateario: per una storia della diffusione, verso la preparazione di un'edizione", Minerva: Revista de Filología Clásica, 23 [=Medicina y Filología] (2010), 35-80.

Resum
El trabajo de edición crítica de una obra científica de época medieval no es una labor exenta de dificultades, dado el carácter abierto de la mayoría de estos textos, la imposibilidad de identificar a los autores de los mismos o los problemas que plantea el léxico científico. Sin embargo, si este trabajo pretende la edición crítica de una obra como el Circa instans, texto farmacológico adscrito a la Escuela Médica de Salerno, cuya tradición textual supera los 200 manuscritos, la tarea se complica sobremanera. En el presente artículo la autora hace un recorrido por los principales problemas, externos e internos, que conlleva la edición crítica de la obra: se repasa el status quaestionis relativo a las diferentes versiones transmitidas por los manuscritos; se estudia la tipología de la difusión manuscrita de la obra en lengua latina y de las características de los manuscritos y corpora textuales; se analizan los criterios usados hasta el momento para la agrupación de manuscritos, estudiando la macroestructura y microestructura del texto; y se hacen algunas consideraciones metodológicas de cara a la preparación de la edición del Circa instans, como la búsqueda e identificación de sus fuentes y el estudio de la lengua de su autor. Finalmente, el trabajo concluye con un apéndice en el que se recoge una propuesta de edición crítica del prólogo de la obra con la colación provisional de 10 testimonios.
Matèries
Medicina - Farmacologia
Crítica textual
Llatí
URL
http:/​/​dialnet.unirioja.es/​descarga/​articulo/​335989 ...
Què són les imatges?

Les petites imatges de la cinta ornamental corresponen, d'esquerra a dreta, als següents documents: 1. Jaume II ordena resoldre les discòrdies veïnals per una finca del metge reial Arnau de Vilanova a la ciutat de València, 1298 (ACA); 2. Contracte entre Guglielmo Neri de Santo Martino, cirurgià de Pisa, i el físic-cirurgià de Mallorca Pere Saflor, batxiller en medicina, per a exercir la medicina i la cirurgia sota la direcció del segon, 1356 (ACM); 3. Valoració de l'obrador de l'apotecari de Barcelona Guillem Metge, efectuada pels apotecaris Miquel Tosell, Berenguer Duran i Vicenç Bonanat, per a ser venut al també apotecari Llorenç Bassa, 1364 (AHPB); 4. Pere III el Cerimoniós regularitza la situació legal d'Esteró, metgessa jueva de Vilafranca del Penedès, concedint-li una llicència extraordinària per a exercir la medicina, 1384 (ACA); 5. Procura de Margarida de Tornerons, metgessa a Prats de Molló i a Vic, per a recuperar els béns que li retenia un tercer a Vic, 1401 (ABEV); 6. Doctorat i llicència docent de Narcís Solà, batxiller en medicina, expedits per Bernat de Casaldòvol, doctor en medicina i canceller de la Facultat de Medicina de Barcelona, 1526 (AHCB); i 7. Societat entre Joan Llunes i Joan Francesc Llunes, pare i fill, i Lluís Gual, gendre del primer, cirurgians de Caldes de Montbui, per a exercir la professió, 1579 (AHCB).